Raspodjela azilanata u Europi neće ići, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak u ekskluzivnom intervjuu za AFP uoči predstavljanja velikog projekta reforme sustava azila Europske komisije.

"Mi mislimo da raspodjela u Europi nije uspjela i da je mnoge države odbijaju", rekao je šef austrijske vlade, misleći na zemlje srednje Europe koje odbijaju prihvatiti migrante koji su stigli u Grčku ili Italiju.

"To neće tako ići, nego boljom zaštitom vanjskih granica, zajedničkom borbom protiv krijumčara i slanjem pomoći", dodao je Kurz.

U srijedu je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila ukidanje Dublinske uredbe, osporavanog temelja politike azila Europske unije. Po toj uredbi, zahtjeve za azilom obrađuje prva zemlja Unije u koju je migrant došao.

"Ako pojačamo svoje napore (na europskoj razini), očekujemo da će i države članice pojačati svoje napore", rekla je.

Što se tiče gospodarstva, Austrija se usprotivila planu oporavka koji su ljetos predložile Francuska i Njemačka. S Nizozemskom je preuzela čelo koalicije takozvanih "štedljivih" zemalja koje je francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao kao sebične.

Napokon je dala zeleno svjetlo planu nakon pregovora o smanjenju svog financijskog doprinosa.

"Ne radi se o tome da budemo protiv bilo koga, ali Europska unija je više od Njemačke i Francuske, i to je dobra stvar", rekao je Sebastian Kurz.