Ovo vrijeme na Bliskom istoku neodoljivo podsjeća na vrijeme ranih devedesetih na Balkanu. Iako se radi o dva različita životna prostora i dva različita naroda postoje i neke sličnosti. Na Bliskom istoku u nekoliko država živi narod zvan Kurdi.
Brojni su ali su razbacani po nekoliko država koje sve od reda osporavaju njihovo pravo na vlastitu Domovinu.

Kad je prije nekoliko godina buknuo rat na tome prostoru koji su islamisti vodili za uspostavu "islamske države" najžešći otpor islamistima pružili su upravo Kurdi.

Oni su dali nemjerljiv obol slomu i porazu islamista, ali, i unatoč toj činjenici i dalje im se osporava pravo na Domovinu, unatoč plebiscitarnoj želji Kurda na referendumu.

Uz žestoko protivljenje država gdje žive Kurdi ništa manje protivljenje ne iskazuju ni tzv. svjetske sile tipa Rusija, Amerika, Turska, Francuska, Britanija, Njemačka...

Ako znademo da su sve te "sile" bile ili su još osvajači, kolonizatori, robovlasnici, onda ne čudi njihov takav stav prema jednom obespravljenom narodu koji, eto, gle drskosti, želi samo Slobodu i domovinu!

Dobri ratnici, odlični borci, ali bez prava na Domovinu i Slobodu, i tek s pravom na borbu za tuđe interese!

Njihova sudbina neodoljivo podsjeća na sudbinu Hrvata, čak i stradanja, i uvjeren sam da je samo pitanje dana kad će se i oni izboriti za Slobodu i Domovinu!

U ratu 1941-1945 na ovim prostorima najveći teret rata iznijeli su upravo Hrvati, ali su i najveće žrtve rata i poraća bili baš Hrvati!

Poslije rata "pobjednici" su pobili oko pola milijuna Hrvata, a ostatak podredili "pobjednicima" i držali ga u ropstvu više od pola stoljeća. Turci su pobili sličan broj Kurda, i kao i kod nas to je bila zabranjena tema, o tome se nije smjelo govoriti!
Dakle, Kurdi su imali Tursku i Turke, a Hrvati Jugoslaviju i srbo-jugoslavene, sve ostalo su nijanse!

I onda su došle devedesete, Hrvati su rekli dosta!

Prvo je bio referendum koji nisu priznali već ga osudili! Čak su i iste svjetske "sile" bile protiv slobode Hrvata, ali su Hrvati uzeli stvar u svoje ruke, uzeli su oružje i odlučno stali na put okupatorima!
Prljavi moćnici su prljavo igrali, uslijedile su razne deklaracije, zabrane, embarga,..., ali svemu i svima unatoč Hrvati su krvlju izborili Slobodu i Domovinu!!! Kad je Hrvatska postala realnost unatoč svim tim zabranama i embargima, i silnoj tehnologiji s druge strane, i te prljave "sile" su priznale realnost!

Unatoč priznanju, postojanju i ostalim realnostima Hrvatskoj i danas prijete razne opasnosti od istih i sličnih vinovnika, ali, Hrvati su rekli svoje i nema natrag!

Kurdi su tek na početku, tek su referendum odradili, i ako budu ustrajali i čvrsto odlučili uzeti svoju sudbinu u svoje ruke doći će i do Slobode i do Domovine!

Ako pak gledali što će reći oni koji im osporavaju sve to i oni prljavi moćnici koji su protiv, nikada, ali baš nikada neće imati ni Slobode ni Domovine!!!

Hrabrost imate, iskustvo ratovanja također, i oružje imate, još samo čvrsto odlučite i uzmite svoju sudbinu u svoje ruke!
Istina, neće to biti lako, ni bezbolno, teško i krvavo će to biti, ali, bez krvi nema ni Slobode ni Domovine!!!

Ivan Filipović