Služba za poslove sa strancima BiH u suradnji s drugim bh. institucijama provela je akciju koja je imala za cilj utvrditi legalnost kupovine zemljišta u BiH, otkriti eventualnu utaju poreza prilikom kupovine i pranje novca, potvrđeno je za N1.

Akcija je imala za cilj doći do informacija koliko je tvrtki registrirano u BiH, odnosno na terenu provjeriti koliko je fiktivnih tvrtki.

"Bilo je obuhvaćeno negdje oko 108 tvrtki koje su ovdje registrirane i čiji su vlasnici stranci gdje je 71 osoba iz Kuvajta vlasnik tvrtke, iz Libije 13, UAE 12, Sirije 10 i Katara dva", kazao je za N1 Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Tijekom akcije inspektori Službe za poslove sa strancima izvršili su operativne provjere.

"I našli smo da ima puno, puno fiktivnih tvrtki, da čak osobe nisu ni ušle u BiH, nemaju uopće boravka, a da su ovlastili naše državljane koji mogu u ime njihove tvrtke kupovati nekretnine u BiH. Također smo došli do podataka da trenutno postoje 355 ZK izvatka, gdje su stranci kupili te nekretnine, odnosno 51 pravna osoba. Pošto smo provjeravali koji je to osnivački kapital za strane tvrtke strane koje su se registrirale ovdje, to je u 99 posto slučajeva osnivački kapital 2.000 KM. Pa smo došli do podataka da ta neka pravne osobe imaju nekretnina koje vrijede sigurno 600, 700 i više tisuća maraka. Pa smo došli do situacije da pomislimo da se radi o kaznenim djelima pranja novca, utaje poreza i ostalo", kazao je Ujić.

Dodao je da su sva saznanja proslijedili drugim sigurnosnim agencijama u BiH, SIPA-i, ali i Poreznoj upravi.

"S Poreznom upravom smo u više navrata u posljednjih pola godine održali sastanke i ima dosta pravnih osoba koja ne plaćaju poreze, poreze su čak i milijunske. Zajedno činimo sve da bi došli do tih sredstava. Naši službenici su stalno na terenu i operativno pokrivamo ono što je naš posao, međutim moraju svi raditi. Ne izdajemo mi rješenja tvrtkama niti možemo utjecati na to. Samo u zadnjih četiri, pet mjeseci bilo je oko desetak protjerivanja stranih državljana zbog pranja novca i ostalog. Služba radi taj dio posla", dodao je Ujić.

Osim Službe za strance, SIPA-e i Porezne uprave, u slučaj je uključena u Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

Al Jazeera je ranije ove godine pisala kako se poslom prodaje, umjesto agencija, sve se više bave posrednici, koji potvrđujući da cijene zemljišta u i oko Sarajeva stalno rastu.

Također, za razliku od prvih kupaca koji su uglavnom dolazili iz Saudijske Arabije i Kuvajta i kupovali zemlju za sebe, sada je više "preprodavača, koji dođu i kupe nekretninu, pa je preprodaju za puno veće novce svojim ljudima, Arapima", naveo je tada za Al Jazeeru jedan posrednik.

"Ne mogu reći točno cijene, jer ono što ja prodam po šest ili osam KM [tri ili četiri eura] po kvadratu, oni to prodaju za 30 KM [15 eura]. Traže velika zemljišta, od 200 dunuma, da ne spominjem sada i ona od 1.000. To su uglavnom napuštena srpska sela, neka domaćinstva, s obzirom da je poljoprivreda opala, pa ljudi čak svoje voćnjake, koje uzgajaju 15 godina, sijeku i prodaju kao golo zemljšte", prepričava ovaj posrednik.

Sajeda Kader, direktorica agencije "JoPetra", koja se bavi prodajom nekretnina i turističkim aranžmaniman naglašava da na Ilidži ima oko 140 kompanija koje se bave nekretninama, a vlasnici su većinom Kuvajćani koji su došli prije pet godina. Kuvajćani, Emiraćani i ostali vlasnici su 60 posto tih kompanija, dok su 40 posto vlasnici državljani BiH koji su studirali u arapskim zemljama, te Libanci, Sirijci i Palestinci.

Inače, da bi stranac u BiH mogao kupiti nekretninu treba imati registriranu kompaniju koja ga s odvjetnikom i svim papirima košta oko 5.000 KM i na osnovu toga dobiva boravak i može kupovati nekretnine.