U organizaciji ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog šumarskog društva BiH, na prostoru hotela Adri ski na Kupresu, 25. i 26. kolovoza bit će priređena peta po redu Šumarijada FBiH Kupres 2017.

Na ovogodišnjoj Šumarijadi očekuje se sudjelovanje svih predstavnika javnih šumarskih poduzeća s prostora Federacije BiH, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Šumari će odmjeriti snage u brojnim disciplinama, poput obaranja stabla, okretanja vodilice, kombiniranom prerezu i preciznom prepiljavanju i kresanju grana.

Kada su u pitanju fakultativne discipline, šumari će se natjecati u presijecanju sjekirom, brzini presijecanja 'amerikankom' te modeliranju motornom pilom i sjekirom.

Sportske discipline su potezanje konopca, mali nogomet, trčanje na 800, 400 i 100 metara, skok u dalj iz mjesta, obaranje s grede, gađanje zračnom puškom, odbojka na travi, trčanje u vreći i šah.

Ukupni pobjednik sudjelovat će na svjetskom prvenstvu u šumarskim disciplinama, najavili su organizatori.

Ove godine u šumarskim, fakultativnim i sportskim disciplinama natjecat će se i srednjoškolci iz Srednje škole za okoliš i drvni dizajn Sarajeva. Njihov nastup bit će izvan konkurencije i neće biti uvršten u konačni plasman.