Većini stanovnika BiH dvije su glavne financijske brige u životu pronaći posao i riješiti stambeno pitanje.

S obzirom na to da bez posla nema ni stana, razumljivo je kako se na tu kupnju odlučuju zaposleni mladi ljudi. Ali tu dolazi do problema jer cijena stanova na slobodnom tržištu BiH mnogo je veća nego što prosječna plaća može pokriti.

Različiti zakoni

Kako cijena četvornog metra stana znatno varira od grada do grada, odavno je poznata činjenica, a ta cijena se ponekad razlikuje i za više od tisuću maraka. Tako ćete u pojedinim općinama u Republici Srpskoj četvorni metar stana platiti dva ili čak tri puta manje nego u Mostaru.

Ipak, to nije sve. Na taj isti stan platit ćete i nekoliko tisuća maraka manje poreza na promet nekretnina. Stope poreza na nekretnine su različite u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Građani u svim županijama u Federaciji BiH, osim u Unsko-sanskoj, imaju dužnost plaćanja poreza na promet nekretnina od pet posto. Stopa poreza u Unsko-sanskoj županiji iznosi do pet posto, ovisno o odluci općinskih vijeća.

Porez na nekretnine u RS-u plaća se po stopi od 0,20 posto, dok porezna stopa za nekretnine u kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost iznosi do 0,10 posto. U Distriktu Brčko porezna stopa iznosi od 0,10 do 0,20 posto. Iz toga proizlazi kako ćete na stan koji ste, primjerice, u Mostaru platili 100.000 KM morati platiti porez od 5.000 maraka, dok ćete, s druge strane, u nekom od gradova u Republici Srpskoj ili Distriktu Brčko na stan iste vrijednosti platiti svega 200 KM poreza.

Porezne olakšice

Utvrđeni iznos poreza na promet nekretnina građani FBiH dužni su platiti u roku od 15 dana od dana zaprimanja odluke. Porezi na nekretnine u RS-u plaćaju se u dvije rate, i to prva do 30. lipnja i druga do 30. rujna. Bez dokaza o plaćenom porezu na promet nekretnine ne može se izvršiti uknjižba vlasništva nad nekretninama i pravima u katastarskim, zemljišnim i drugim javnim knjigama.

Zakonom o porezu na nekretnine u RS-u propisano je i da je vlasnik stana oslobođen plaćanja poreza na stan od 50 četvornih metara te za svakog člana kućanstva po deset četvornih metara stambenog prostora.

Građani Distrikta Brčko također su početkom ove godine ostvarili pravo na poreznu olakšicu pri kupnji prvoga stana. Premijer Sarajevske županije Adem Zolj kazao je kako je Vlada SŽ-a usvojila dodatne olakšice za mlade u rješavanju stambenih pitanja te da će već od 1. siječnja 2019. godine biti ukinut porez na nekretnine za sve koji prvi put kupuju stan, što će svakako biti olakšavajuća okolnost mladima.

(www.jabuka.tv)