Gospođa iz Solina kupila je prije petnaestak godina stari ormar kojeg je planirala restaurirati. Godine su prolazile i ormar je, zajedno sa svojim tajnama čekao na obnovu. I tako je ormar nedavno "došao na red", i čim je gospođa otvorila sve njegove ladice naišla je i na njegove tajne iz prošlosti. 

Naime, vlasnica je ispod jedne ladice, točno ispod zaštitnog papira kojim je ladica bila obložena, pronašla dobro skriveno pismo. Prema njenoj procjeni, pismo je napisano 70-ih ili 80-ih godina prošlog stoljeća. Naime, stranice na kojima je pisano izgledaju kao da su otrgnute iz velike bilježnice A4 formata kakve su vjerojatno bile rijetkost u daljnjoj prošlosti.. 

Otvorila ga je i pročitala, i ostala duboko dirnuta: "Radi se o pismu oca svome sinu koji se zove Zoran. Pismo je jako emotivno i ne želim otkrivati detalje jer smatram da se radi o duboko intimnoj ispovijesti oca svome sinu, ali bih željela da se taj Zoran ako se prepozna javi i da dobije pismo svoga oca. Mogu samo reći da je iz pisma očito da se ta obitelj na neki način raspala i otac se u njemu jako emotivno obraća svom sinu Zoranu. Ne znam je li to pismo ikada bilo poslano i je li ga njegov sin ikada vidio, ali stvarno bih željela da ga dobije", ispričala je za 24sata.hr gospođa. 

U pismu ne piše ni ime Zoranovog oca, a nema ni drugih detalja po kojima bi se moglo zaključiti gdje je pisano, gdje je obitelj živjela, zašto je obitelj razdvojena i slično. 

Ipak, pismo je samo dio tajni staroga ormara. Za razliku od pisma koje je bilo dobro skriveno, u drugoj ladici bile su razbacane fotografije iz davne prošlosti, a kako se pokazalo iz 40-ih godina prošlog stoljeća. Na jednoj od njih portret je plavokose djevojke, a na poleđini piše "Zaninović". 

Je li se djevojka prezivala Zaninović, ili je fotografija bila namijenjena nekome toga prezimena ostat će tajna, jer su se fotografije u to doba darivale kao pokloni. Zaninović je poznato hvarsko prezime, ali ima ga i u drugim dijelovima Hrvatske i možemo se samo nadati da će netko prepoznati djevojku s fotografije. Na istoj fotografiji je i pečat neke gimnazije, a može se vidjeti nažalost samo dio naziva škole, i to dijelom na latinici, a dijelom na ćirilici. 

Fotografija je mogla nastati bilo gdje, jer su u školstvu u Kraljevini Jugoslaviji bila u upotrebi oba pisma. Na jednoj fotografiji je i djevojka naslonjena na ogradu, a na poleđini piše "Svojoj dragoj Ljerki za uspomenu od Vjere", s dodatkom "Split, 6 i 36", a na drugoj je nekoliko djevojaka i mladića, na vratima iznad njih natpis je, vjerojatno naziv konobe, "3 palme". 

Na preostalim dvjema fotografijama su momak i djevojka, te djevojka koja se nalazi ispod nekakve tvrđave ili brane. 

"Voljela bih da se javi bilo tko tko prepozna nekoga svoga na ovim fotografijama, ili ako pretpostavlja kome bi mogle pripadati. A najviše bih voljela da se javi Zoran i da dobije pismo od oca koje vjerojatno nikad nije pročitao", zaključila je vlasnica ormara.