U krvnim ugrušcima koji uzrokuju moždani udar izvađenim iz pacijenata s covidom, istraživači su pronašli šiljasti protein koronavirusa vezan za fibrin, specijalizirani protein koji je glavna komponenta svih krvnih ugrušaka.

“Pacijenti s covidom imaju povećan rizik od razvoja po život opasnih krvnih ugrušaka, uključujući one koji uzrokuju moždani ili srčani udar. Nažalost, lijekovi koji se koriste za prevenciju i liječenje krvnih ugrušaka često su manje učinkoviti kod pacijenata s covidom nego kod drugih pacijenata,” rekla je voditeljica studije dr. Cheryl Maier sa Sveučilišta Emory u Atlanti.

“Pitali smo se je li to možda zbog razlika u sastavu ugruška koji se odnosi na SARS-CoV-2”, rekla je.

U prezentaciji održanoj u srijedu na sastanku o moždanom udaru, njezin je tim izvijestio o pacijentima s covidom s moždanim udarima koji su bili podvrgnuti trombektomiji kako bi im se uklonili ugrušci i obnovio protok krvi u mozgu, prenosi Reuters.

“Istraživali smo ugruške pomoću snažnog elektronskog mikroskopa i usporedili ih s ugrušcima nakon moždanog udara pacijenata koji nisu imali covid”, rekla je Maier.

Antigeni SARS-CoV-2, čestice koje pokreću reakcije imunološkog sustava, otkriveni su u krvi pacijenata s covidom, ali ovo je prvi put da su virusni proteini pronađeni u ugrušcima, rekla je.

“Nastavljamo istraživati ulogu virusnih antigena u poticanju krvnih ugrušaka kod covida, uključujući posljedice na arhitekturu ugrušaka i odgovor na terapije protiv zgrušavanja, s ciljem poboljšanja mogućnosti liječenja i ishoda pacijenata”, rekla je Maier.