Mi smo se skroz lijepo "ušemili" s pečenjem kruha za nedjelju, kad nam se ne da ići u potragu za trgovinama koje su otvorene i koje nude kruh kakav nam je po guštu. Lijepo zamutimo svoj, damo mu dovoljno vremena da se digne, ne požurujemo ga niti ga nešto posebno gnjavimo, a on nam vrati tako što uvijek ispadne savršen, piše Slobodna Dalmacija.

Isto možete lako postići i vi, samo vam treba naš recept. Ne bojte se, nema čudnih sastojaka ni previše posla, nećete morati savladati neobične tehnike miješanja i preklapanja tijesta, ali trebat će vam ipak ponešto strpljenja. Posebnost ovog recepta je u tome što ne zahtijeva dizanje u hladnjaku - nama je uvijek teško pronaći mjesta za veliku zdjelu u kojoj ga volimo zamutiti - a nema potrebe ni za posebnim kalupima za dizanje ili pečenje.

Ovaj se peče u onome što se naziva Dutch oven ili posuda za pečenje od gusa, ali sasvim će vam lijepo ispasti u bilo kojoj većoj teći debljeg dna koja ima poklopac i može ići u pećnicu. Alternativno, koristite obični lim za pečenje, kruh dobro poprskajte prije nego ga stavite peći, a u pećnicu obavezno ubacite i posudu s vrućom vodom (kako bi nastala para koja će kruh čuvati od isušivanja i dati mu ljepšu koricu) koju ćete ukloniti nakon 15-ak minuta.

Još jedna napomena prije nego se bacite na posao. Koristite vodu sobne temperature i nemojte je odmah uliti cijelu. Najprije ulijte oko 410 ml pa ostatak dodajte malo po malo, jer ne prima svako brašno vodu na isti način. Ako zaključite da ste dodali previše vode, dodajte još jednu žlicu brašna pa sve dobro izmiješajte.

Domaći kruh

Sastojci:

510 g brašna
430-470 ml vode
2 žlice maslinovog ulja
2 žličice soli
1 paketić kvasca

Priprema:

Večer prije (ili rano ujutro ako planirate peći navečer) pomiješajte brašno, kvasac, jednu žlicu ulja, sol i veći dio vode u velikoj zdjeli. Dobro promiješajte velikom kuhačom, pripazite da nisu ostale grudice i ostružite sve ostatke brašna i tijesta sa stranica posude. Dodajte još malo vode pa promiješajte te odlučite hoćete li dodati sve. Kad ste sve zamiješali, oblikujte neravnu loptu, premažite je ostatkom ulja i poklopite zdjelu poklopcem ili folijom te ostavite tijesto da se diže na radnoj površini najmanje osam sati. Krene li se prebrzo dizati, kuhinja vam je pretopla pa ga prebacite u drugu prostoriju.

Sljedeći dan ili istog dana navečer, dva sata prije pečenja prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu pa ga mokrim rukama nježno i brzo oblikujte u kuglu (nemojte mijesiti tijesto) i prebacite je na papir za pečenje. Pokrijte tijesto krpom ili ga poklopite zdjelom i ostavite da se diže još dva sata.

Kada ste spremni za pečenje, stavite Dutch oven u pećnicu i namjestite temperaturu pećnice na 225 stupnjeva. KAd se pećnica zagrijala, zarežite vrh kruha u križ pa ga zajedno s papirom za pečenje prebacite u zagrijani Dutch oven, pokloite i pecite pola sata. Zatim skinite poklopac i pecite još 10 minuta.

Pustite kruh da se ohladi bar 30 minuta prije rezanja.