U Mostaru je potvrđen drugi slučaj smrti od posljedica korona virusa. Preminuo je prvozaraženi pacijent. Kako je rečeno na pressici smrtnost u ovoj županiji je 4%.

''Preminuo je u kasnim prijepodnevnim satima od srčanog zastoja u 53. godini'', rekao je dr.  Jurica Arapović, spec. infektologije – član Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ.

Dosada je testirano 322 uzorka na SKB Mostar, od toga 291 s područja HNŽ.

''Dosada je ukupno pozitivno 44 bolesnika, od toga dva sa smrtnim ishodom. U covid-bolnici imamo 12 bolesnika od toga su četiri na respiratoru. Ostali su srednjeg teškog općeg stanja, a dvoje njih je u oporavku'', rekao je dr. Arapović.

Izadno je 1491 rješenje o zdravstvenom nadzoru, 48 tijekom nedjelje.

Ostanite doma

''Preporuka je ostanite doma ukoliko imate bilo kakve respiratorne simptome, u samoizolaciji, vi i vaša obitelj. Ne posjećujte jedni druge, osobito starije osobe. Stanje je ozbiljno. Smrtnost u našoj županiji je trenutno oko 4 posto. Četvero bolesnika se nalazi na respiratoru s neizvjesnom prognozom i u kritičnom stanju'', rekao je dr. Arapović.

O mjerama koje su poduzete u bolnici u Konjicu, i mjerama koje su trenutno na snazi, govorila je prim. dr. Suzana Sokolović- Begić, ravnateljica Opće bolnice Konjic.

100 testiranja u Konjicu

''Urađeno je 100 testiranja u Konjicu. Od toga su četvero pozitivni. Šestero pacijenata je hospitalizirano. Završne su pripreme oko izolatorija koji je u završnoj fazi'', rekla je dr. Sokolović – Begić.

Rekla je kako je epidemiologinja iz Konjica u samoizoalcja jer je njezin suprug zaražen.

''Trenutno smo angažirali starijeg epdiemiologa koji je u mirovini. Imamo dobru koordinaciju s Nerminom Advićem iz HNŽ-a. No, u slučajevima ako dođe do prenatrpanosti u SKB Mostar, obzirom da nemamo infektologa, razmišljamo da ga u tom slučaju angažiramo. Zasad smo oslonjeni na kolege iz HNŽ. Suradnja je izvanredna'', rekla je ravnateljica iz Konjica.

Potvrdila je kako se šest pacijenata iz Konjica trenutno liječi u SKB Mostar. Navela je kako je mali broj ljudi testiran u Konjicu zbog nedostatka testova, no on je sada povećan i ide se u ofenzivnije testiranje.

Karantena u Međugorju

Dr. Arapović je rekao kako će u Međugorju napraviti karantena. ''Časna sestra je bila u kontaktu i s Majčinim selom, te se i ta kuća i Majčino selo stavlja u jedan oblik karantene.  Testiramo trenutno primarne kontakte, one koji su visokog rizika za stjecanje Covida–19. Od tih 18 trenutno se troje nalaze u našoj bolnici, jedna časna sestra je na respiratoru u teškom stanju. Svećenik i druga časna sestra se u srednje teškom stanju'', rekao je.

Bljesak.info