Šef Volkswagena Matthias Müller najavio je radikalan zaokret i potpunu obnovu kompanije na osnovi strategije "Zajedno - Strategija 2025", prenosi austrijski Standard. Gostujući u austrijskom Linzu, Müller je kazao kako želi govoriti o budućnosti kompanije koja je zbog skandala sa emisijama plinova u fokusu javnosti.

- Mi sada moramo do kraja objasniti što se dogodilo i učiti na greškama iz prošlosti. To je ono što dugujemo našim kupcima. "Moralna granica" je premašena, kazao je Müller.

Izvršni direktor VW-a također je zatražio strpljenje budući da je za internu istragu potrebno vrijeme. No, Müller u krizi vidi priliku.

- Iako gorka i skupa, kriza je i otvorila vrata", istakao je Müller najavivši radikalne zamah u kompaniji nakon krutog doba prethodnika Martina Winterkorna. On želi potpunu obnovu društva, koja se temelji na konceptu "Zajedno - Strategija 2025". Cilje je jasan. VW će doživjeti najveći proces promjene u povijesti kompanije. Budućnost poslovanja su nove usluge mobilnosti, električna mobilnost, tehnologije baterija i samovozeća vozila.

- Uspjeh Elona Muska (Tesla) je značajan - od nule do junaka. Imam veliko poštovanje za takav učinak, a možemo naučiti još mnogo od kompanija iz Silikonske doline ...

U koncernu Volkswagen Müller će u svakom slučaju značajno pojačati tempo: - Moramo biti agilniji, brži i još jednom pokušati stvari, a ne samo da vidimo rizik..