Kriptogroznica trese BiH, što potvrđuje podatak da broj registriranih korisnika u jedinoj mjenjačnici digitalnog novca kod nas konstantno raste, a promet u studenom ove u odnosu na kraj prošle godine povećan je za 693,88 posto.

Svjetski trend trgovanja digitalnim novcem postaje dio i naše svakodnevice, posebno u vrijeme skoka cijena na tržištu kriptovaluta, kada broj onih koji trguju ovom vrstom novca vrtoglavo raste. Ovih dana jedna od najpopularnijih, Bitcoin, bilježi povijesni maksimum od 69.000 dolara, pa se može očekivati da i zainteresiranost stanovništva za ovu valutu raste. Da je sve više onih koji trguju digitalnim novcem, potvrđuje i podatak da je u veljači u jedinoj kriptomjenjačnici kod nas bilo oko 3.000 registriranih korisnika, dok ih je sada oko 8.500.

Izvršni direktor firme “Digital Assent Menagement” poznate po brendu “Balkan Crypto Exchange” (BCY) Boris Majstorović ističe za “Glas Srpske” da trend rasta bilježe konstantno od osnivanja 2018. godine.

- Promet na platformi “BCX.ba” 11. studenog je dostigao 17,5 milijuna maraka, što je za 693,88 posto više u odnosu na kraj prošle godine. Broj uspješnih transakcija veći je za 444,38 posto, odnosno povećan je sa 1.922 na 10.463 transakcije - ističe Majstorović i dodaje da u ponudi imaju šest kriptovaluta i to Bitcoin (“Bitcoin”), “Ethereum”, “Litecoin”, “Bitcoin Cash”, “Tether” i “Ethereum Classic”. Istakao je da rade na tome da uvrste i neke nove, kao i da podrže jednu domaću kriptovalutu. Majstorović dodaje da su najpopularnije kriptovalute na ovoj platformi iste one za koje vlada najveće interesiranje i u svijetu, koje čine 60 posto tržišne kapitalizacije kriptotržišta, a to su “Bitcoin” i “Ethereum”.