Hrvatska je započela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera u Ukrajinu. Dvanaest helikoptera MI 8 MTV-1 i dva helikoptera MI 8 T izdvojeni su iz Oružanih snaga te su krenule pripreme za njihov transport, javlja Jutarnji list.

Prema dostupnim informacijama, više helikoptera u ovom trenutku nalazi se u prostorima Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici, gdje njegovi djelatnici rješavaju sve potrebne tehničke pripreme. Dio helikoptera je u hangarima, a trenutno su dva na vanjskom dijelu ZTC-a.

Skidaju oznake

Između ostalog, s helikoptera se skidaju sve postojeće oznake, po potrebi se mijenja istrošeni materijal, dolijeva ulje itd. Zbog nedostatka prostora u ZTC-u, preostali helikopteri nalaze se na vojnom dijelu aerodroma Pleso i u Lučkom.

Procjene su da će helikopteri biti spremni za transport za otprilike deset dana. Sedam helikoptera bit će dijelom rastavljeno te će ih transportirati kopnenim putem, a preostalih sedam odletjet će u Poljsku.

Vlada na sve podatke o vojnoj pomoći Ukrajini stavila oznaku tajnosti

Naime, svih 14 helikoptera bit će prebačeno u Poljsku, odakle će ih proslijediti u Ukrajinu. Pretpostavka je da će helikopteri s većim resursima odletjeti u Poljsku, dok će oni s manje resursa biti prebačeni kopnom. Nakon odlaska ovih helikoptera u Ukrajinu hrvatske zračne snage imat će na raspolaganju deset transportnih helikoptera MI 171Sh i četiri helikoptera Black Hawk.

Hrvatska vlada na sve je podatke o vojnoj pomoći Ukrajini stavila oznaku tajnosti pa je nemoguće dobiti službenu potvrdu ove informacije. Donaciju 14 transportnih helikoptera još je u studenom prošle godine potvrdio premijer Plenković, ali bez drugih detalja.

Milanović prije dva mjeseca: Ne dam mukte

S druge strane, predsjednika Milanovića prije dva mjeseca jako je razljutila činjenica da vlada dogovara donaciju helikoptera te je rekao da mu iz Ministarstva obrane nisu objasnili kako će se ti helikopteri nadomjestiti. "Ne dam mukte", poručio je tada Milanović. Prije dva dana je, pak, prilično nezainteresirano na pitanje kad će helikopteri u Ukrajinu odgovorio kako "nema pojma".

"Odlučili su to dati Ukrajini, nek daju. Što su potrebe ukrajinske vojske, dobro znaju, što su potrebe Hrvatske vojske, isto dobro znaju, ali im se fućka", kazao je.