Kremlj je objavio da se Rusija neće miješati u predsjedničke koji će se u studenome održati u Sjedinjenim Državama i odbacio je američke zaključke po kojima je Moskva orkestrirala kampanje da bi utjecala na predsjedničke izbore u SAD-u 2016. i 2020. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je niz ironičnih primjedbi o izborima u Sjedinjenim Državama, kazavši kako smatra da je Joe Biden bolji od Donalda Trumpa u ulozi sljedećeg predsjednika države. "Nikad se nismo miješali u izbore u Sjedinjenim Državama", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na predavanju studentima o stereotipima o Rusiji. "Ni ovaj se put ne kanimo miješati... Ne diktiramo nikome kako da živi, ali ne želimo ni da nama drugi diktiraju kako da mi živimo", rekao je.

Kazao je i da će svaki pokušaj uplitanja iz inozemstva u predsjedničke izbore u Rusiji tijekom ožujka biti spriječen. Rusija ne mari za kritike zapada kada je riječ o ruskim izborima, čiji će pobjednik, osim u slučaju neočekivanog razvoja događaja, biti Vladimir Putin.  

Izvješće posebnog američkog tužitelja Roberta S. Muellera iz 2019. pokazalo je da je Rusija "bila umiješana u predsjedničke izbore 2016. na sustavan način", a američke obavještajne službe vjeruju da se Rusija umiješala i u izbore 2020.

Ured direktora Nacionalne obavještajne službe je 2021. godine objavio izvješće u kojemu stoji da je Putin odobrio niz poteza čiji je cilj bio ocrniti Bidenovu kandidaturu, a poduprijeti Trumpovu te potkopati povjerenje javnosti.

Rat je izazvao veliku krizu

Sjedinjene Države su prošle godine objavile procjenu američke obavještajne službe po kojoj je Moskva koristila špijune, društvene medije i ruske državne medije da bi narušila vjeru javnosti u poštenje demokratskih izbora u svijetu. Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Rusije i zapada još od Kubanske krize 1962., a Putin je upozorio da zapad riskira izazivanjem nuklearnog rata pošalje li trupe da se bore u Ukrajini.

Putinov glasnogovornik od 2008. Dmitrij Peskov je rekao da odnosi sa Sjedinjenim Državama vjerojatno nikada dosad nisu bili gori. No dodao je kako Rusija ne smatra Amerikance neprijateljima i da dvije najveće svjetske nuklearne sile imaju posebnu odgovornost kada je posrijedi jamčenje globalne strateške sigurnosti. "Amerika se bori protiv nas", rekao je, dodavši da ruske snage u Ukrajini uništavaju američke tenkove te da će američki zrakoplovi doživjeti istu sudbinu budu li poslani u Ukrajinu.

Nakon što je Putin na Ukrajinu u veljači 2022. poslao tisuće vojnika zapad je uveo, kako je rekao, najoštrije ikada dosad nametnute sankcije jednoj velikoj svjetskoj ekonomiji. Istaknuo je da sankcije Rusiji "ne škode".

Naprotiv, rekao je Peskov, sankcije su rezultirale "unutarnjom mobilizacijom" ekonomije i društva. Kazao je i da ruski gospodarski rast od 3,6 posto iz prošle godine ukazuje na to da sankcije nisu uspjele. Na pitanje kakva je budućnost Rusije, Peskov je odgovorio da neće biti lagana jer se tektonske ploče geopolitike i dalje pomiču. Istaknuo je da će Rusija ostati otvorena prema svijetu.