Kao i sa svakom starom slasticom, i s ovom je slučaj da postoji nekoliko recepata, pa tako jedni uključuju orahe, a drugi lješnjake, neki pri ukrašavanju posežu za cijelim lješnjacima, drugi za zrnima kave, neki u kremi koriste margarin, drugi maslac, neki u tijesto stavljaju brašno, a neki ne...

Mi smo odabrali jedan po svom guštu. Lješnjaci i to pečeni, maslac, a ne margarin i niti gram brašna. Čini nam se da bolje ne može, piše Slobodna Dalmacija

Gabon torta

Sastojci:

Krema:

16 žumanjaka
130 g maslaca
250 g slatkog vrhnja
250 g čokolade za kuhanje
250 g šećera u prahu

Kore:

300 g pečenih lješnjaka
16 bjelanjaka
16 žlica šećera
10 žlica kreme

Preljev:

120 g slatkog vrhnja
100 g čokolade

Priprema

Za kremu pjenasto izmiksajte maslac, dodajte mu šećer pa dobro izmiješajte kuhačom, a zatim miksajte još koju malo da se sve sjedini. Zatim dodajte jedan po jedan žumanjak te na kraju dodajte otopljenu čokoladu.

Za kore istucite bjelanjke u snijeg, dodajte im šećer pa dobro izmiksajte, zatim pomoću kuhače pažljivo umiješajte 10 žlica kreme i mljevene tostirane lješnjake. Podijelite na četiri dijela pa ispecite četiri tanke kore u posudama za pečenje obloženima papirom za pečenje. Svaku koru pecite oko 15 minuta, na 180 stupnjeva.

Kada se kore ohlade, premažite ih kremom, a zatim tortu prelijte glazurom koju ćete dobiti od slatkog vrhnja zagrijanog do vrenja i pomiješanog s izlomljenom čokoladom. Pustite da se torta malo ohladi i da se glazura stisne pa je ukrasite po želji i pospremite u hladnjak da se lijepo rashladi.