U subotu je u Širokom Brijegu održana hitna, 45. sjednica, Vlade Županije Zapadnohercegovačke u sastavu proširenom s predstavnicima Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH, gradonačelnicima i načelnicima jedinica lokalne samouprave u ŽZH i predstavnicima županijske Uprave za inspekcijske poslove.

Razmatrana je trenutna epidemiološka situacija na području Županije Zapadnohercegovačke uzrokovana pandemijom koronavirusa – COVID 19, te su u vezi s tim izdane sljedeće NAREDBE:

– Nalaže se Upravi za inspekcijske poslove ŽZH da u suradnji s općinskim/gradskim inspekcijskim službama osigura potreban broj sanitarnih inspektora za kontrolu ulaska građana i stranih državljana u ŽZH.

– Nalaže se Ministarstvu unutarnjih poslova ŽZH da sukladno svojim nadležnostima da osigura kontrolu izvršavanja mjera zdravstvenog nadzora za osobe kojima su iste određene.

– Za nepoštivanje izdanih rješenja o zdravstvenom nadzoru i kućnoj izolaciji kao i poštivanje naredbi Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi u skladu s čankom 70. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti („Službene novine FBiH“, broj: 29/05) utvrđuje se kazna u iznosu od 1.000,00 KM.

– Nalaže se općinama i gradovima u Županiji Zapadnohercegovačkoj da poduzmu odgovarajuće mjere u prevenciji širenja koronavirusa, sukladno Zaključku Vlade ŽZH broj: 01-278/20-45 od 14. ožujka 2020. godine i naredbama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH.

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, priopćeno je iz Kriznog stožea Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH.