U Ljubinju će sutra svečano biti otvorena Fabrika za preradu bijelog luka, jedina te vrste na području BiH, rekao je Srni Milorad Popara, direktor tvrtke "Farmavit" u okviru koje se pokreće ova proizvodnja.

Popara kaže da je cilj pokretanja proizvodnje razvoj poljoprivrede Hercegovine i upošljavanje što većeg broja primarnih poljoprivrednih proizvođača, napominjući da je probna proizvodnja već počela i da se radnici educiraju za rad u ovoj tvornici, piše Srna.

"Ljubinje i ostale općine istočne Hercegovine su među prvih deset u svijetu koje su poznate po kvalitetu bijelog luka zbog čega smo odlučili da se baziramo na preradu ovog proizvoda kojeg karakteriziraju izuzetno ljekovita i hranljiva svojstva", istaknuo je Popara i dodao da će proizvode plasirati na tržište BiH i u zemlje Europske unije.

On je najavio da je planirano da prve godine bude prerađeno 100 tona bijelog luka.

Prema njegovim riječima, preradom će se dobiti kiseli bijeli luk, marinirani, pasta bijelog luka, prah, kapsulirani bijeli luk, te drugi proizvodi od luka koji će služiti za prehranu ljudi i dodatak jelima.

"Osim po vinu i medu, Hercegovina će ubuduće biti poznata i po bijelom luku i proizvodima od bijelog luka", kaže Popara.

Svečano otvaranje ove tvornice zakazano je za sutra kada općina Ljubinje proslavlja krsnu slavu Rođenje Presvete Bogorodice.