Najnoviji pokušaj YouTubea da TikTiku “ukrade” korisnike i privuče ih svom YouTube Shortsu je produženje trajanja licencirane glazbe u Shorts klipovima.

Radi se o značajnoj promjeni jer je prethodni limit od 15 sekundi, koji je određen za licenciranu glazbu, sada povećan na 30 do 60 sekundi. Ova promjena se odnosi na “većinu pjesama”, ali će neke i dalje biti ograničene na 15 sekundi.

U koju grupu pjesme spadaju, određeno je ugovorima o licenciranju. Kreatori putem aplikacije lako mogu provjeriti koliko koja pjesma traje, a promjene polako stižu do svih korisnika iOS-a i Androida.

Kako je kreiranje klipova “eksplodiralo” posljednjih godina, tako je uklanjanje sadržaja zbog autorskih prava postalo glavobolja za streamere na svim platformama.

Diskografske kuće često automatiziraju provođenje autorskih prava, što dovodi do pretjeranih označavanja videa zastavicom koja se odnosi na copyright. Kreatori su uočili da su njihovi klipovi označeni zastavicom zbog toga što se svega nekoliko sekundi zaštićenog audio sadržaja sasvim slučajno čuje u videu uključujući glazbu u pozadini tijekom vožnje automobilom.

Ovo je najnoviji pokušaj YouTubea da poveća broj korisnika Shortsa nakon što je u rujnu najavljen program podjele prihoda od reklama kroz koji će kvalificirani kreatori dobivati 45 posto bez obzira koriste li glazbu ili ne.

TikTok je pokrenuo sličan program dijeljenja prihoda ranije ove godine nakon što se našao na udaru kritika zbog prethodnog pristupa.

Shorts je zaista “porastao” te ima više od 1,5 milijardi prijavljenih korisnika mjesečno. TikTok je do rujna 2021. godine imao milijardu korisnika mjesečno, međutim, s obzirom na dominaciju YouTubea u svijetu videa, ove brojke vjerojatno uključuju ljude koji su već na YouTubeu i koji gledaju drugi sadržaj.

S druge strane, brojke TikToka “jasnije” uključuju ljude koji su u potrazi za njegovim prepoznatljivim klipovima kratke forme. Tu publiku YouTube i drugi medijski giganti poput Mete nastavljaju “juriti”.