U noći između petka i subote iz Sirije je u Prištinu vraćeno 110 državljana Kosova, od kojih četvoro boraca, 32 žene i 74 djece. Vraćeno je još devetoro djece koja su izgubila roditelje u ratu, priopćio je na pres konferenciji za novinare direktor policije Kosova, Rašit Ćaljaj.

Četvorica boraca su na zahtjev tužiteljstva pritvoreni na 48 sati. Ostalima će se pružiti potrebna zdravstvena i rehabilitacijska pomoć, rečeno je na konferenciji, javlja N1.

Povratnici se nalaze u centru za azil na periferiji Prištine. Prema policijskim informacijama, vjeruje se da se u Siriji i dalje nalazi još oko 30 boraca u konfliktnim zonama, 49 žena i osmoro djece, koji su građani Kosova ili porijeklom s Kosova. Kosovo će također raditi i na njihovom povratku.

Ministar pravde Abeljard Tahiri rekao je da se na ovoj inicijativi radilo od listopada prošle godine i da je potpora SAD-a bila od izuzetne važnosti.

"Uloga SAD je bila od izuzetne važnosti u ovom procesu, kao i ostalih država kada se radi o razmjeni informacija i o tome gdje se građani nalaze. Zbog osjetljivosti cijele ove operacije ne možemo govoriti o detaljima. Ali, mogu reći da bez podrške SAD-a, ova operacija ne bi mogla da se realizira", kazao je Tahiri na konferenciji za novinare.

"Naš cilj je da se svaki građanin Kosova vrati, a svako tko je počinio kazneno djelo i bio dio terorističke organizacije, suočit će se s pravdom", kazao je Tahiri. On je dodao da su djeca koja su dugo vremena bila u ratnim zonama bila u jako teškim uvjetima.

"Stoga mislim da je ovoj djeci i ovim ženama pružena druga šansa za život", kazao je Tahiri. "Svi oni koji su počinili kazneno djelo u ratnim zonama, bilo da su muškarci ili žene, suočit će se sa pravdom", dodao je.

Kosovo je poduzelo, dodali su ministar i direktor policije, sve mjere što se tiče zdravstvenog pregleda i rehabilitacije, i, kako su naglasili, neće dozvoliti da njihovi građani "predstavljaju rizik demokratskom svijetu". Dodali su da će Kosovo nastaviti da se bori protiv nasilnog ekstremizma.

Od 2012. oko 400 osoba sa Kosova priključilo se militantnoj Islamskoj državi u Siriji i Iraku. Od tog broja 255 su muškarci, a ostali su žene i djeca. Na Kosovo se vratilo 135 osoba. Vjeruje se da je na ratištu ubijeno oko 70 Kosovara.

Odlazak mladih na strana ratišta natjeralo je kosovske institucije da usvoje poseban zakon kojim se sankcionirati takva kaznena djela.