Vlada Kosova uvela je novu carinu od 100 posto na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti, javlja Radio Slobodna Europa.

Odluka je uslijedila nakon prijedloga ministra trgovine Endrita Ssalje, koji je istovremeno pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, a od trgovaca zatražio da istražuju nova tržišta za suradnju.

Na Facebooku je podsjetio da se domaći proizvođači suočavaju s mnogim barijerama u Srbiji i da se njihovi prozvodi ne plasiraju na srpskom tržištu.

Zamjenik premijera Kosova Enver Hoxhaj napisao je na Twitteru da se ovakvom odlukom štite vitalni interesi Kosova.

"Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona također minira i proces normalizacije. Kako bi zaštitila naš interes, Vlada Kosova je odlučila povećati carinu na 100 posto. Nove mjere će biti uskoro objavljene", napisao je Hoxhaj.

Vlada Kosova je prethodno uvela carinu od 10 posto na proizvode iz Srbije i BiH u cilju zaštite domaćeg tršišta, ali i zbog, kako je navela, destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu. Ovakva odluka Vlade Kosova naišla je na velike kritike EU i ostalih međunarodnih predstavnistva, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA-e.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović izjavio je u kratkoj telefonskoj izjavi za Klix.ba da Kosovo uvođenjem stopostotnih carina Bosni i Hercegovini i Srbiji definitivno ruši CEFTA-u.

Podsjetimo, izaslanstvo BiH, predvođena ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, glasovalo je protiv prijema Kosova u Interpol, dok je Crna Gora bila za, izvijestile su jutros beogradske Večernje novosti.

Pozivajući se na neslužbene informacije, list navodi da su uz Prištinu bili i Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bugarska, dok je Mađarska bila suzdržana.

Ministar Mektić se o ovom pitanju još nije oglasio niti je odgovarao na pozive i poruke novinara.

Prema ishodu glasanja Kosovo jučer nije primljeno u Interpol na zasjedanju skupštine te međunarodne organizacije u Dubaiju. U drugom krugu glasovanja za prijem Kosova u Interpol glasovalo je 68 država, što je bilo manje od potrebne dvotrećinske većine prisutnih članica.

Crnadak: To je revanšistička odluka Kosova zbog neulaska u Interpol

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak za Klix.ba je kazao kako je odluka Kosova da uvede carine od 100 posto na proizvode iz BiH potpuno besmislena i revanšistička odluka koja je rezultat jučerašnjeg neuspjeha Kosova da uđe u Interpol.

"BiH to nije zaslužila jer smo se mi ponašali principijelno kako smo to godinama radili odnosno glasovali za članstvo u onim organizacijama koje su definirane briselskim razgovorima Beograda i Prištine i drugim za koji je suglasan Beograd. To je tako već godinama", kazao je Crnadak.

On poručuje da je ovo bezobrazna odluka Kosova.

"Riječ je o direktnom neprijateljskom aktu. Kada nekome uvedete carinu od 10 posto, to može imati ekonomsku logiku, ali taksa od 100 posto je poruka da vam je netko s druge strane neko s kim ne želite surađivati", smatra ministar vanjskih poslova BiH.

Crnadak je istaknuo da će mjera Kosova imati brojne posljedice, ali da je u ovom trenutku najvažnije čuti stav Europske unije.

"Nadam se da će stav EU biti jasan, jer čista verbalna osuda neće biti dovoljna. ", mišljenja je Crnadak.

Na pitanje koji će biti sljedeći koraci BiH i da li se mogu očekivati protumjere, Crnadak ističe da će osobno staviti ovo pitanje kao točku dnevnog reda na sastanku ministara vanjskih poslova regije u Crnoj Gori 29. studenog.

"Vidjet ćemo se kako će se prema ovome odnositi ostale zemlje u regiji u EU. Do tada ćemo mi unutar BiH vidjeti kakve će biti sljedeće reakcije", zaključio je Crnadak.