Parlament Kosova, koje se dosad oslanjalo na zaštitu NATO-ovih snaga, glasao je za uspostavu vojske od 5000 vojnika, unatoč prigovorima srpske manjine koja tvrdi kako je takav potez nelegalan.

Tri zakona koja je kosovska vlada predložila pri prvom čitanju unaprijedili su ovlasti lako naoružanih Kosovskih snaga sigurnosti prema transformaciji u vojsku. Vlada je kazala da takav potez zaobilazi potrebu mijenjanja Ustava.

Nacrte zakona poduprlo je 98 od 120 zastupnika u parlamentu, dok je 11 srpskih predstavnika bojkotiralo glasanje. Odobrenje u drugom čitanju, koje će biti za nekoliko dana, potrebno je kako bi se zakoni usvojili.

5000 aktivnih vojnika

Zamišljeni zakoni namjeravaju stvoriti vojsku od 5000 aktivnih vojnika i 3000 pričuvnih vojnika. Kosovske snage sigurnosti čini 2500 pripadnika koje je obučavao NATO za slučajeve kriznih situacija, civilne zaštite i održavanja reda.

"Ta tri zakona imaju jedan zadatak, a to je da zaštite teritorijalni integritet Kosova i da zaštite građane svih zajednica na Kosovu", izjavio je premijer Ramush Haradinaj uoči glasanja.

Srpski predstavnici, koje podupire Beograd koji ne priznaje nezavisnost Kosova, u prošlosti su blokirali svaki takav pokušaj uz napomenu da bi stvaranje nacionalne vojske zahtijevalo promjene Ustava. Zadnji je takav pokušaj bio prošle godine.

NATO je također upozorio Prištinu da ne ide u proces stvaranja vojske ako nisu donesene ustavne promjene koje će poduprijeti srpska manjina, iako nije protiv mijenjanja Kosovskih snaga sigurnosti.

"Svaka promjena strukture, ovlasti i misije Kosovskih snaga sigurnosti odluka je kosovskih vlasti", kazao je za Reuters dužnosnik NATO-a. "Ako se ovlasti tih snaga povećaju, Sjevernoatlantsko vijeće trebat će preispitati razinu NATO-ovog angažmana na Kosovu", napomenuo je NATO-ov dužnosnik.

NATO na Kosovu već ima 4000 vojnika

NATO savez na Kosovu je rasporedio 4000 vojnika. Njegove su snage ondje prisutne gotovo dva desetljeća nakon završetka rata na Kosovu, kada su snage Sjevernoatlantskog saveza zračnim napadima zaustavile ubijanje i protjerivanje albanskih civila koje su provodile srpske snage.

Sjedinjene Države i većina Europske unije priznaje Kosovo. Rusija i Kina, kao stalne članice Vijeća sigurnosti, podupiru Srbiju u nepriznavanju Kosova, što sprječava pridruživanje Kosova Ujedinjenim narodima.