Kosovo je kupilo seriju dronova Bayraktar turske proizvodnje, rekao je danas premijer Albin Kurti, u vrijeme kada se suočava s nemirima na sjeveru zemlje. U objavi na Facebooku koja ga s ministrom obrane prikazuje ispred drona, Kurti je rekao da najnovija obrambena akvizicija čini zemlju sigurnijom. Nije rekao o kojem se broju dronova radi ni za što će biti korišteni.

Dronovi Bayraktar svoju globalnu prepoznatljivost duguju činjenici da ih je ukrajinska vojska koristila protiv ruskih snaga. "Kosovo je sada još sigurnije i uvijek ponosno", rekao je Kurti dodajući da je njegova vlada u posljednje dvije godine povećala broj vojnika za 80 posto i proračun za obranu više od 100 posto.

Žele se pridružiti NATO-u

Kosovo gradi vojsku koja bi trebala imati 5000 regularnih vojnika i 3000 pričuvnih. NATO u toj zemlji od 1.8 milijuna stanovnika ima 4500 pripadnika mirovnih snaga. Proteklih mjeseci Kosovo se suočilo s najgorim etničkim nasiljem na sjeveru, gdje živi oko 50.000 Srba, koje podržava Beograd.

Problemi su izbili u svibnju nakon što su kosovski gradonačelnici na sjeveru preuzeli dužnost nakon lokalnih izbora koje su bojkotirali Srbi koji zahtijevaju formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO). Kosovo ima za cilj pridružiti se NATO-u, ali četiri članice tog saveza još uvijek ne priznaju njegovu neovisnost od Srbije iz 2008.

Nakon nasilja u svibnju, srpski predsjednik Aleksandar Vučić stavio je vojsku u borbenu pripravnost i pomaknuo jedinice bliže granici s Kosovom.