Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec ožujak 2024. godine iznosi 2.917,50 KM.

Prema posljednjem podatku koji je objavio Federalni zavod za statistiku, prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec siječanj iznosila je 1.338 KM, a minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 619 KM, tako da pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 45,86 posto, a minimalnom platom 21,22 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Postotci sudjelovanja pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici iznose: prehrana 43,72 posto, stanovanje i komunalne usluge 13,42 posto, higijena i održavanje zdravlja 8,32 posto, obrazovanje i kultura 10,62 posto, odjeća i obuća 12,34 posto, prijevoz 4,73 posto te održavanje domaćinstva 6,85 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.