Nakon što je Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Republike Srpske podiglo optužnicu za davanje mita u iznosu od 20 konvertibilnih maraka, pravnici su uputili kritike da se radi o presitnoj korupciji, dok iz institucija kažu da rade sve predmete.

Posebni odjel za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala podiglo je optužnicu protiv Predraga K. jer je prošle godine pokušao podmititi policajce, tako što im je u automobil ubacio dvije novčanice od po 10 KM. Tijekom suđenja nije angažirao odvjetnika i priznao je krivicu, a krajem prošlog mjeseca je osuđen na kaznu od 500 KM.

Dugogodišnji odvjetnik Jevto Janković za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) je kazao da je nevjerojatno da Tužiteljstvo koje je formirano da radi slučajeve protiv organiziranog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala u RS-u, pred sudovima zastupa slučajeve ''teške 20 KM''.

Janković je rekao kako se slučajevi korupcije i organiziranog kriminala svode na ''čistačice, daktilografkinje, narkomane, a sada i na šofere''. Dodao je da u Republici Srpskoj i BiH nema kadrova u pravosuđu koji ''znaju, hoće i smiju da rade svoj posao i da na taj način riješe pitanje organiziranog kriminala''.

''Iz ovoga se može izvući zaključak da se zna kome ovakav pravni sustav najviše odgovara. Prije svega političarima i onima koji su oteli državnu i društvenu imovinu, od društva i republike. Nema nitko volje da se pronađu normalni, stručni i hrabri kadrovi koji će pravni sustav izgraditi na duže vremensko razdoblje, a ne da propisi vrijede od skupštine do skupštine'', ustvrdio je Janković.

Razlog zbog kojeg se dižu optužnice za sitnu korupciju, prema riječima Jankovića, jeste da se na kraju godine poveća statistika.

Sličnog mišljenja je i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo koji je kazao kako ne može razumjeti da se tužiteljstvo bavi predmetima s veoma malom vrijednošću.

''Na ovom primjeru se može vidjeti kako se lažira statistika tužiteljstva, koje nas uvijek bombardira s takvim podacima. U suštini, oni nemaju ništa u borbi protiv ozbiljnog kriminala i korupcije'', istaknuo je Šukalo.

Prema njegovim riječima, problem je što tužitelji u Republici Srpskoj ne mogu krivično odgovarati za svoj rad, već samo disciplinski.

U Posebnom odjelu za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala su BIRN-u BiH kazali da postupaju u svim predmetima gdje se utvrdi davanje mita, bez obzira na vrijednost preuzetog poklona ili novca.
''Tužitelj mora postupati isključivo po zakonu, odnosno mora poduzeti krivično gonjenje, bez obzira radi li se o novčanom iznosu od 20 KM ili o daleko većem novčanom iznosu'', rekli su u tužiteljstvu.

U Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) su rekli kako je zakonom o suzbijanju korupcije, organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala propisana nadležnost za sa djela uzimanja i davanja mita.

''Bez obzira na 'vrijednost mita', tužitelj je dužan, u skladu sa zakonom, poduzeti krivično gonjenje, odnosno vodi krivični postupak'', istaknuli su u VSTS-u.