''Pozitivna vijest je da u 24 sata imamo jednog pozitivnog iz Mostara i jednog iz Konjica, od 32 testirana. Oba slučaju su u konekciji s prvim slučajevima. Ukupno imamo u SKB Mostar šest slučajeva, četiri koja se liječe u kućnoj izolaciji. Sveukupno u HNŽ-u je 16 slučajeva pozitivnih '', rekao je prim.dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo ispred Federalnog stožera Civilne zaštite HNŽ na konferenciji za medije danas održanoj u Mostaru.

Rečeno je kako još uvijek nema informacija o nultom pacijentu te je rečeno da Tužiteljstvo radi istragu.

Na upit o zdravstvenom stanju prvozaraženog, direktor Zavoda za javno zdravstvo je rekao da je ono srednje teško, da je pacijent na respiratoru i pod kontrolom.

''On je iza 50-tih godina, nije do sada imao bilo kakve kronične bolesti, što govori o opasnosti ovog virusa'',rekao je dr. Avadić.

Mnogo nepoznanica

Navedeno je kako su dva klastera, dva žarišta uspjeli donekle sanirati te da su zadovoljni učinjenim, jer su na samom početku očekivali i lošije rezultate.

''Sekundarni kontakti su stavljeni u samoizolaciju. Pooštrili smo mjere na izadnim rješenjima i i njih je sada 813. Probamo biti što rigorozniji jer je to osnovno kako bi ublažili ovu epidemiju i usporili je da uvijek imamo jedan broj oboljelih kojima možemo s našim sredstvima odgovoriti. Ako taj broj iznenada skoči teško ćemo odgovoriti'', rekao je Avdić i napomenuo kako je potrebno da ljudi ostanu kućama.

Naveo je kako je svjestan da mnoge građane pogađaju ove mjere, no ističe da je to napravljeno zbog njihovog dobra, starijih i djece, kako bi spriječili širenje.

''Mnogo je nepoznanica zbog ovog virusa, no ako imamo samosvjest na razini, sigurno ćemo dobro doprinjeti da se ta epidemija naglo ne proširi'', rekao je Avdić.

Na upit o rađenju testova u Mostaru i ne slanju testova u Sarajevo, istakuto je kako je to odluka zbog racionalizacije resursa i brzine.

''Ranije slučajeve smo slali na potvrdu u Sarajevo, bili su potvrđivani, i pokazali se točnim. Sad radi brzine, gledamo da što racionalnije iskoristimo resurse'', navedeno je.

Istaknuto je kako će stići i veća količina testova što će zasigurno biti velika potpora medicinskom sustavu ove županije.

O mjerama koje su urađene od strane MUP-a HNŽ i načinima na koje se one provode govorio je Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNŽ.

Kazne

''Napravili smo u ova četiri dana 374 obilaska i 67 puta osobe nisu zatečene u samoizolaciji. Također, u proteklim danima bilo je i nesnalaženja, no MUP HNŽ-a sluša zapovjedi Kriznog stožera HNŽ'', rekao je Bevanda.

Na upit o kaznama nepoštivanja samoizolacije i izlazaka mlađih od 18 i starijih od 65 godina rečeno je kako se u tome slučaju poštuje važeći zakon.

''Nepoštivanje samoizolacije: Policija ako ne zatekne osobu na mjestu samoizolacije/izolacije, napiše službenu zabilješku. Sanitarna inspekcija izdaje prekršajni nalog. Ako tu osobu zateknu na javnom mjestu, policija je upućuje na mjesto izolacije, piše prekršajni nalog i kaznu u iznosu od 500 KM. U slučaju da se usprotivi, onda se kazneno goni, odnosno izriče se kazna od godinu dana zatvora. U slučaju odredbe zabrane kretanja mlađima od 18 i starijima od 65 godina, ako ih zateknemo u javnom prostoru, uputit ćemo ih na mjesto boravka. Ukoliko se usprotive dobit će prekršajni nalog i novčanu kaznu u iznosu od 500 KM'', rekao je ministar Bevanda.

Ne idite na piknike

Bevanda je istaknuo kako s dolaskom lijepog vremena imamo problem s osobama koje odlaze na izletišta oko Mostara.

''Apeliramo na građane da poštuju odluke o zabrani kretanja i skupova više od deset osoba kako službenici MUP-a ne bi bili primorani izdavati kazne'', rekao je Bevanda dodavši kako je i to vrsta okupljanja koja može biti rizična.

Istaknuo je kako se zapovjedi poštuju, te da su ugostiteljski objekti zatvoreni na vrijeme.

''Od sinoć imamo novu mjeru, zabranu kretanja mlađima od 18 i starijim od 65, ta zapovijed će biti malo teže provediva te apeliram na građane da poštuju kako policija ne bi reagirala'', rekao je ministar.

Bevanda je rekao kako se MUP HNŽ-a za ovu situaciju počeo pripremati sredinom veljače.

Bljesak.info