Od utorka se pravila za testiranje povratnika na ulasku u Njemačku mijenjaju, ali to najprije ne pogađa došljake iz BiH. Za njih do kraja mjeseca vrijedi besplatno testiranje, a od listopada najmanje pet dana karantene.

U sezoni odmora je Njemačka uvela testiranje na zračnim lukama, željezničkim stanicama i autocestama kako bi preduprijedila uvoz korone u zemlju. Od utorka vrijede drukčija pravila, ali se za došljake iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije još dva tjedna ništa ne mijenja.

Što se mijenja od utorka?

Dok su povratnici iz takozvanih rizičnih zemalja – među kojima su Bosna i Hercegovina, ostatak Zapadnog Balkana, kao i još preko 130 zemalja ili regija u svijetu – obavezni da se testiraju na ulasku u zemlju ili provedu 14 dana u karantenu, povratnici iz zemalja koje se ne smatraju rizičnim do sada su mogli da se testiraju dobrovoljno i besplatno.

Od utorka (15. rujna) povratnici iz zemalja koje nisu rizične više se neće testirati kada to požele, već samo ako zbog simptoma postoji sumnja na koronu.

Zašto se ovo pravilo mijenja?

Posljednjih tjedana njemačke laboratorije rade gotovo na granicama svojih mogućnosti – tjedno se obavlja oko 1,1 milijun testova. Kritičari su prebacivali Ministarstvu zdravlja da tako široko testiranje košta puno rada i novca, te da je bolje testirati ciljano.

Što je s povratnicima iz Bosne i Hercegovine?

Za ljude koji iz BiH dolaze u Njemačku – bez obzira koje državljanstvo imaju – i dalje vrijedno obavezno i besplatno testiranje po ulasku u zemlju.

Do sada je to teklo ovako: kada se doputuje recimo avionom, stane se u red pred mobilnom stanicom za testiranje gdje se uzima bris. Putnik se uputi da instalira posebnu korona-aplikaciju gdje će, obično u roku od 48 sati, dobiti negativni ishod testa. Jedino ako je pozitivan, Zavod za javno zdravlje ga zove telefonom.

Dok čeka na rezultat testa, povratnik je dužan da bude u samoizolaciji u svom smještaju. Tko se ne testira na ulasku – recimo jer je došao automobilom i nije zastao na nekoj od stanica za testiranje na autoputu – može to da učini besplatno i u narednih deset dana u nekom od laboratorija ili kod svog liječnika opće prakse (u međuvremenu ne smije napuštati kuću).

U suprotnom, mora da provede punih 14 dana u karantenu. To važi čak i onda kada putnik na ulasku ne dobije nikakav papir ili obavještenje. Kazne za nepoštovanje karantena su drakonske u pojedinim pokrajinama.

Kako će biti od 1. listopada?

Za sada još nije potvrđeno, ali sva je prilika da će od početka listopada biti ukinuto testiranje povratnika iz rizičnih zemalja na ulasku u zemlju. Tada će oni morati da budu u kućnoj samoizolaciji ili punih 14 dana, ili najmanje pet dana nakon čega bi se testirali u vlastitoj režiji i, kada stigne negativni nalaz, bili oslobođeni karantene.

Tko uopće smije iz BiH u Njemačku?

Ulazak iz rizičnih zemalja dozvoljen je i dalje samo njemačkim državljanima i strancima koji žive i rade u Njemačkoj. Osim toga, ljudima koji dolaze poslom poput kamiondžija ili sezonskih radnika, onima koji moraju na sud, imaju zakazano liječenje, ili idu u posjetu bračnom partneru. Turističke posjete su zabranjene.

Je li se Njemačkoj isplatilo masovno testiranje putnika?

Na to je teško odgovoriti. S jedne strane, ima pokrajina gdje je posljednjih tjedana oko trećina ukupnih registriranih slučajeva korone zapravo kod povratnika u zemlju – oni možda ne bi bili otkriveni bez masovnog testiranja. Po udjelu prednjače došljaci s Kosova, zatim Turska, a onda daleko iza njih slijede Hrvatska i Srbija.

S druge strane, nakon milijuna testova na ulasku u zemlju, virus je potvrđen kod jednog postotka testiranih. Institut „Robert Koch“ ne želi da ocjenjuje je li to uspjeh ili nije. Kritičari vjeruju da to može bolje uz manje trošenje resursa – ako se testira ciljano.

K tome je u Bavarskoj, gdje većina ljudi ulazi drumskim putem, došlo do pravog kaosa. Loše organizirane stanice za testiranje u kojima bez digitalnih datoteka rade volonteri, a ne stručnjaci, dovele su do toga da desetine tisuća proba uzetih od putnika nije se moglo obraditi na vrijeme. Među njima je bilo preko tisuću pozitivnih na koronu koji su zatim prekasno obaviješteni, prenosi Klix.