Virus koji uzrokuje COVID-19 može ostati održiv do čak 28 dana na glatkim površinama, poput ekrana mobilnih telefona, metalnih površina i papirnog novca. S druge strane, to je mnogo duže nego što virus gripa može ostati na istim površinama, odnosno najduže 17 dana, tvrde znanstvenici iz Nacionalne istraživačke organizacije CSIRO u Australiji.

Ova otkrića pokazuju da SARS-CoV-2 može ostati zarazan tijekom značajno dužeg vremena u odnosu na prve informacije o opstanku virusa u kontroliranim uvjetima, zaključak je autora studije, koja je objavljena u časopisu „Virology Journal“. Na ovaj način, znanstvenici su još jednom pokazali nužnost redovne dezinfekcije pametnih uređaja koje držimo u rukama.

S druge strane, znanstvencii se ograđuju od stvarnih uvjeta funkcioniranja jer je eksperiment proveden na konstantnoj temperaturi od 20 stupnjeva i u mračnim uvjetima kako bi se isključili učinci UV svjetlosti.

Britanski centar za kontrolu bolesti ističe kako je širenje virusa s ekrana pametnih uređaja manje opasno od prenošenja virusa kapljičnim putem, odnosno kihanjem u zatvorenom prostoru. Ipak, ističu kako je redovna dezinfekcija ovih uređaja nužna jer ih prislanjamo na lice.