Kopilot Andreas Lubitz skrivao da je bolestan od svog poslodavca, ali i od kolega na poslu, javlja BBC.

Prema dostupnim informacijama, istražitelji su pronašli obavijest o bolovanju u Lubitzovom domu koja je obuhvaćala i dan na koji se dogodila stravična nesreća u kojoj je poginulo 149 osoba. Potvrda o bolovanju je bila poderana.

- Medicinski dokumenti koji su bili zaplijenjeni tijekom pretraživanja Lubitzova doma upućuju u postojanje bolesti i odgovarajućeg liječenja. Činjenica da postoji nedavna potvrda o bolovanju koja, između ostalog, govori da ne može raditi te da je bila poderana podržavaju sumnju da je Lubitz skrivao svoju bolest od poslodavaca i kolega - objašnjavaju istražitelji.

 Neimenovani Lubitzov prijatelj rekao je novinskoj agenciji kako je Andreas Lubitz u zadnjih godinu dana bio vrlo povučen, piše Sky News.

Muškarac kojeg je Lubitz upoznao prije šest godina te letio s njime navodi kako je primijetio da Lubitz na dvije rođendanske proslave, koje su zajedno pohodili, jako malo pričao i držao se po strani.

- Letenje je bilo njegov život. Uvijek je bio tihi suputnik, no u zadnjih godinu dana njegovo se stanje pogoršalo - objašnjava prijatelj.

Kako bi se što prije zaliječile rane nakon ovog nesretnog incidenta, brojni piloti i članovi posade na letovima Germanwingsa čine sve da se njihovi putnici osjećaju što bolje. Jedan je putnik na društvenim mrežama objavio kako je tijekom leta od Hamburga do Kölna kapetan njegova zrakoplova osobno pozdravio svakog putnika te održao govor prije polijetanja.

- Nije govorio kroz interkom već je izašao iz kokpita i predstavio se svima u kabini. Govorio je kako je tragedija ostavila dubok trag ne samo u njemu već i njegovoj posadi te kako se trude 'ne potonuti'. No, ipak su svi svojevoljeno došli na posao. Isto tako, pričao je o sebi i svojoj obitelji te naglasio da i članovi posade isto imaju obitelji do kojih im je stalo - rekao je jedan od putnika Germanwingsa.

Njemačka policija našla je u stanu kopilota Andreasa Lubitza tragove koji potvrđuju da je bolovao od neke "psihološke bolesti", objavilo je dnevnik Der Spiegel. I drugi njemački mediji u petak pišu da je Lubitz bolovao od teške depresije.

Njemačka je policija potvrdila da je iz Lubitzeve obiteljske kuće u Montabauru i stana u Dusseldorfu izuzela nekoliko kutija sa stvarima i računalo, ali nije potvrdila pisanje medija.

"Prilikom pretrage stana kopilota naišli smo na tragove. Radi se o različitim predmetima i papirima", izjavio je glasnogovornik policije u Duesseldorfu Marcel Fiebig.

"Vidjet ćemo hoće li ti tragovi na kraju dovesti do dokaza. Proučit ćemo sve to", istaknuo je. Svakako nije pronađeno nikakvo oproštajno pismo.

Kopilot Airbusa A320 Germanwingsa Andreas Lubitz patio je od teške depresije prije šest godina i otada je odlazio na redovite kontrole, otkriva u petak njemački dnevnik Bild koji je imao pristup službenim dokumentima.

Kopilot je prošao kroz "tešku epizodu depresije" 2009. te je podvrgnut psihijatrijskom liječenju, tvrdi dnevnik koji je uspio pregledati dokumente njemačke uprave za nadzor zračnog prometa (LBA).