Američki visoki obavještajni dužnosnici danas će svjedočiti u Kongresu o navodnim hakerskim napadima Rusije tijekom kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine, iako je novoizabrani predsjednik Donald Trump izrazio sumnje u nalaze obavještajnih agencija da je Moskva naredila te napade, piše Reuters.

Saslušanja se održavaju dan prije nego što Trump treba primiti informacije šefova obavještajnih agencija o hakerskim napadima, koji su bili usmjereni protiv Demokratske stranke.

Sukob s Demokratima i Republikancima

Trump će oko ovog pitanja najvjerovatnije ući u sukob sa Demokratama i nekim Republikancima u Kongresu, od kojih su mnogi na oprezu oko Moskve i ne vjeruju Trumpovim pohvalama na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina i naporima da se poprave odnosi između SAD-a i Rusije, prenosi Fena.

Očekuje se da će se direktor Nacionalne obavještajne agencije James Clapper, direktor Nacionalne sigurnosne agencije Mike Rogers i Podsekretar za obavještajne službe u američkom ministarstvu obrane Marcel Lettre pojaviti pred senatskim Odborom za oružane snage na čijem čelu je Republikanac John McCain, glasni kritičar Vladimira Putina.

Inače, u nevjerojatnom slijedu događaja koje pojedini komentatori opisuju kao prvi svjetski kibernetički rat, ruski predsjednik Vladimir Putin odbio je savjet svog ministra vanjskih poslova da protjera 35 američkih diplomata iz Rusije nakon što je američki predsjednik Barack Obama protjerao 35 ruskih diplomata. Nakon protjerivanja diplomata Obama je proglasio dodatne sankcije protiv dviju ruskih tajnih službi, kao kaznu za ono što SAD vidi kao hakersko upletanje Rusije u američke predsjedničke izbore.

Putin čeka Trumpa

Takvom reakcijom Putin je, čini se, želio pokazati da ignorira odlazećeg Obamu i da se nada da će Donald Trump odmah nakon stupanja na dužnost promijeniti Obaminu politiku prema Rusiji.

Obama je, osim protjerivanja 35 ruskih diplomata za koje Amerikanci sumnjaju da su se bavili obavještajnim radom u SAD-u, naložio i zatvaranje dviju kuća za odmor u državama New York i Maryland koje su koristili ruski diplomati. Ministar Lavrov tvrdi da su se u tim kućama za odmor odmarala djeca ruskih diplomata u Americi te da nisu točne insinuacije da se u njima odvijala obavještajna aktivnost usmjerena protiv SAD-a.

Putin je Obaminu odluku nazvao 'provokacijom kojoj je cilj dodatno pogoršati rusko-američke odnose'.

U neobično nediplomatskoj izjavi, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da odlazeća administracija predsjednika Obame 'uopće nije administracija, nego grupa ozlojeđenih vanjskopolitičkih gubitnika'.

Prema pisanju američkih medija, obavještajne službe SAD-a došle su do zaključka da je ruska vojna obavještajna služba GRU, uz potporu Kremlja, zapovjedila hakerske napade na Nacionalni odbor Demokratske stranke te omogućila da se ukradene e-mail poruke objave s ciljem diskreditiranja Trumpove protukandidatkinje Hillary Clinton.

Indicije ili dokazi?

Istovremeno s Obaminim paketom sankcija, objavljeno je i izvješće FBI-a i ministarstva domovinske sigurnosti u kojem se iznosi dio indicija i dokaza o ruskoj upletenosti u organiziranje hakerskih napada, ranije je prenio Večernji list.

Prema tom dokumentu, ruska operacija koju Amerikanci nazivaju 'Stepski grizli' započela je u ljeto 2015., a intenzivirana je u proljeće 2016. godine. Među ostalim, provaljeno je u elektroničku poštu Johna Podeste, direktora kampanje Hillary Clinton i bivšeg šefa kabineta predsjednika Billa Clintona. Podestine e-mailove kasnije je, u listopadu i studenom, objavio Wikileaks.

Tijekom kampanje Trump je koristio prljavu rublje iz Podestinih e-mailova, a u jednom od sučeljavanja s Hillary Clinton odbacio je tezu da Rusija stoji iza hakiranja Podeste, rekavši da je “bilo tko” mogao stajati iza toga. Sredinom prosinca, komentiravši na televiziji Fox News činjenicu da CIA smatra da su iza hakerskih napada na demokrate stajali Rusi, Trump je otvoreno rekao kako ne vjeruje u tvrdnje CIA-e te da ih smatra “smiješnima”. U srijedu ovoga tjedna, komentirajući istu aferu, zaključio je da su “kompjutori znatno zakomplicirali živote” ljudi i da je nemoguće znati što se točno događa u svijetu kompjutora.

Neki senatori iz Trumpove Republikanske stranke nisu tako benevolentni kao Trump, prihvaćaju tezu da je pokušaj upletanja Rusije u američki izborni proces pitanje nacionalne sigurnosti te zagovaraju ideju da se Rusiju i Putina osobno kazni zbog toga. Harry Reid, dužnosnik Demokratske stranke, usporedio je hakerski napad Rusije na američke izbore s aferom Watergate, pa čak i s terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001. godine.