Američki predsjednik Donald Trump je pretrpio je velik poraz u Kongresu gdje je odbijen njegov prijedlog o žurnom financiranju zida na meksičkoj granici.

Ukupno je 59 senatora glasovalo za demokratsku rezoluciju koju je prihvatio donji dom i u kojoj piše da se "ovime ukida izvanredno stanje koje je predsjednik proglasio 15. veljače 2019.". 

Dvanaest republikanskih senatora je poduprlo demokratsku rezoluciju jer su ocijenili da je predsjednik njome zaobišao ovlasti Kongresa koji odlučuje o financijama.

Trump je najavio da će uložiti veto na rezoluciju koju su donijeli zastupnici. Dakle, izgradnja spornog zida može se nastaviti. "VETO!", objavio je na Twitteru odmah nakon glasovanja. A onda u drugom tvitu napisao: "Jedva čekam da uložim veto na tu rezoluciju koju su predložili demokrati".
 


Ipak, ostaje gorak okus zbog toga što mora prvi put primijeniti veto kako bi ispunio svoje veliko predizborno obećanje, premda u Senatu republikanci imaju većinu (53 od 100 mjesta). Zadnjih dana je porastao broj pobunjenih republikanaca koji se protive situaciji "izvanrednog stanja" koje je predsjednik proglasio ne bi li zaobišao Kongres koji mu ne želi dati novac za zid koji Trump želi izgraditi kako bi spriječio ulazak ilegalnih migranata, droge i kriminalaca u SAD.