Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković pred današnji sastanak stranaka osmorke i HDZ-a kazao je za „Avaz“ da bi na njemu trebao biti do kraja definiran program nove Vlade Federacije BiH, dok će imena ministara objaviti u ponedjeljak.

Finalni program

- Imamo finalni program koji s HDZ-om brusimo već dugo i dogovorili smo se da u ponedjeljak objavimo imena ministara. Načelno se zna raspodjela ministarstava. HDZ je ostao na istim pozicijama na kojima je bio, dakle, imat će 5 plus 1 ministarstvo, s naše strane ćemo imati deset ministarstava, plus premijer. Od tih deset, četiri mjesta će pripasti bloku SBiH, NES i PDA, unutar trojke po jedno ministarstvo će dobiti Naša stranka i NiP, a ostala četiri ministarstva, plus premijer, pripast će SDP-u - kazao je Konaković.

Lider NiP-a istakao je kako očekuje da će SDA i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo na sve moguće načine pokušati blokirati uspostavu nove Vlade FBiH, ali i da očekuje intervenciju visokog predstavnika Christian Schmidt.

- Potpuno je jasno da SDA ide u sve vrste blokade, ne očekujem od njih nikakav razum, jer da to imaju, ne bi radili ovo što sve dosad rade, a to je nasilje nad demokracijom, jer postoji većina u oba doma Parlamenta FBiH. Očekujem da visoki predstavnik, u skladu sa svojim ovlastima, raspetlja ono što je zapetljao u izbornoj noći. Mislim da je to moralna i ljudska odgovornost, da odblokira najvažniji motor za ekonomiju BiH koji se zove Vlada FBiH - kazao je Konaković.