Nakon iznošenja završnih riječi na obnovljenom suđenju za zločine počinjene u Prozoru, Apelacijsko vijeće Suda BiH izreći će konačnu presudu Željku Jukiću u utorak, 3. ožujka.

Tužiteljstvo BiH je u završnoj riječi istaknulo kako smatra da je izvedeno dovoljno dokaza da Sud može donijeti pravičnu odluku.

“Svjedoci su jasno opisali i potvrdili kako je Jukić počinio radnje koje mu se stavljaju na teret. Mnogi su svjedoci rekli kako su ljudi odvedeni iz škole i nikad im kosti nisu pronađene... Nikad taj čovjek nije rekao ni jedne riječi da pomogne da se nađu te kosti, a on to sigurno zna”, kazala je tužiteljica Sanja Jukić.

Odbrana Željka Jukića smatra da Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati širok i sistematičan napad na području Prozora, kao ni da je Jukić počinio zločine u Prozoru.

“Svjedoci Optužbe su dali proizvoljna i kontradiktorna svjedočenja... Nisu se mogli izjasniti o broju braće i sestara optuženog, s kim se družio i u koju je školu išao, a svi su tvrdili da ga poznaju”, rekla je odvjetnica Irena Pehar.

Optuženi Željko Jukić se obratio Vijeću i izrazio žaljenje zbog svih žrtava, ali je dodao da on nije počinio zločine u Prozoru.

Jukić, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je za ubojstva, zlostavljanje i pljačkanje civila 1993. godine u Prozoru. On je prvostupanjskom presudom bio osuđen na 13 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta.