Bosni i Hercegovini je potrebna široka koalicija koja će imati kapacitet provesti potrebne reforme. Taj kapacitet znači dvotrećinsku većinu u državnom Parlamentu i većine u svakom od klubova naroda u domovima naroda FBiH i BiH. Reforme koje se trebaju provesti poznate su od ranije; trebamo uspostaviti mehanizam koordinacije za pregovore s EU, reformirati Izborni zakon BiH na način da se provede odluka Sejdić-Finci, izmijeniti Ustav BiH da se riješi pitanje izbora za Mostar.

Piše: Jurica Gudelj, Dnevnik.ba

To su glavni problemi s kojima se susreće nova vladajuća garnitura u BiH. Ali tu su i silni suštinski problemi u obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu…

”Široka koalicija”, pak, podrazumijeva da u vlast uđe najjača stranka iz Republike Srpske sa svojim partnerima (vjerojatno SNSD), a iz Federacije su sigurno u vlasti SDA i HDZ BiH. Spomenuta ”širina” će se tražiti u prvom redu kod SBB-a i DF-a Željko Komšić.

Plašt političkog bosanstva

I tu već dolazimo do ozbiljne opasnosti da sljedeće četiri godine liče prethodnima kao jaje jajetu – da se ne zna ni tko je vlast ni tko je opozicija, da se partneri u vlasti međusobno odnose kao smrtni neprijatelji, da za svako rješenje dolazimo do novog problema.

Takav je scenarij izvjestan ako u vladajuću koaliciju uđe DF Željka Komšića, stranka nastala na ruševinama SDP-a i izigravanju izborne volje hrvatskoga naroda. Da će u tom smijeru nastaviti voditi svoju politiku, komšićevci uopće ne kriju. Štoviše, upravo promoviraju nove političke sukobe oko stvari koje su gotovo u potpunosti riješene – poput mehanizma koordinacije.

Riječ je o mehanizmu koji treba omogućiti našoj zemlji da ”jednim glasom priča s Europskom unijom”. Potrebno je usuglasiti različite nadležnosti u zemlji i uvažiti mišljenja tri konstitutivna naroda o procesu pridruživanja Uniji. Međutim, perjanica DF-a Emir Suljagić je više puta u posljednjih nekoliko dana izjavio kako se taj mehanizam neće ustrojiti na način koji zagovaraju politički predstavnici Hrvata.

-Neće se tamo neke županije uvesti u odlučivanje. Oni (politički predstavnici Hrvata, op.a.) žele da se županije umiješaju u kreiranje vanjske politike, odrješit je Suljagić. Još je odrješitiji kad je riječ o provedbi odluke Sejdić-Finci, kojom je naloženo omogućavanje pasivnog biračkog prava svim građanima BiH.

Danas to pravo imaju samo pripadnici konstitutivnih naroda. Istovremeno, jednom konstitutivnom narodu – Hrvatima – nasilno je oduzeto pravo izbora vlastitih predstavnika u tijela vlasti (fenomen Komšić). To su im pravo dva puta bili uzurpirali Bošnjaci, preciznije komšićevci ogrnuti u plašt političkog bosanstva. Zapravo je riječ o običnim bošnjačkim šovinistima.
Spremni za sukobe, a ne suradnju

Suljagić, kao ni ostali komšićevci, ne želi prihvatiti realnost ove zemlje u kojoj žive tri suverena, konstitutivna naroda, koja ne žele da demografski brojnija zajednica bira političke predstavnike malobrojnijoj.
-Sud govori samo o odluci Sejdić-Finci i to trebamo provesti, a ne o nekom hrvatskom pitanju, kazao je Suljagić otkrivajući do kraja karte s kojima u novi četverogodišnji ciklus ulazi DF. Takvo političko sljepilo našu zemlju sigurno vodi u još dublju krizu.

Istovremeno, SBB i SDA imaju svoje od ranije neriješene račune, koji sežu do ratnih vremena. Ipak, i kod SBB-a, i kod SDA već je sada uočljiva manje agresivna retorika, stavovi su na tragu kakvog-takvog kompromisa. Barem ni jedni ni drugi nisu zapjenjeni. Oboji prepoznaju važnost rješavanja problema izbora političkih predstavnika Hrvata.

To prepoznaju i sve stranke iz Republike Srspke, iako je blok okupljen oko SDS-a manje voljan uključiti se u njegovo rješavanje.

Međutim, komšićevci pokazujući neprirodnu dozu agresije u svojim stavovima, otkirivaju kako su spremni za nove sukobe, a ne za suradnju. Nisu spremni, zapravo, čak ni priznati Hrvatima da su konstitutivan i suveren narod u BiH.

Ako ne shvaćaju pogubnost takvog vođenja politike, neka samo pogledaju u svoje dojučerašnje dvorište – u dvorište SDP-a iz kojeg su i nastali. Vidjet će kod svojih ”drugova” gdje vodi politika konfrontacije, sukoba, šovinizma, nepoštivanja i negiranja realnosti. /Dnevnik.ba/HMS/