Prije sjednice Predsjedništva Demokratske fronte, predsjednik Željko Komšić kazao je novinarima da će raspodjelu pozicija tražiti na osnovu izbornog rezultata.

Naime, Željko Komšić je rekao da su razgovori o formiranju vlasti obavljani u kafanama što nije uredu. Narednih dana, on očekuje jedan ozbiljan sastanak sa političkim liderima kako bi se "ozbiljno pristupilo formiranju vlasti“.

Na pitanje novinara je li moguće raspadanje koalicije SDA – DF - HDZ BiH Komšić je kazao da je taj koalicijski dogovor mrtav za DF zato što nitko ništa nije konkretno radio.

- Očigledno postoje razgovori koji se odvijaju iza leđa. Mi u takvim razgovorima nismo učestvovali. Cilj ove sjednice DF-a jeste da definiramo poziciju kada je riječ o okolnostima koje trenutno postoje, da više raščistimo te stvari na način da DF nije tu privjesak bilo koje druge stranke, nego jeste ili nije partner u priči oko vlasti, kazao je Komšić

Komšić je kazao da formiranje vlasti u BiH i FBiH "nije pijaca, pa ko koga prevari".

- To nije politika koja može donijeti bilo što dobro ovoj zemlji. Mandate u ovoj zemlji daje narod na izborima, a ne netko drugi. Narod je na izborima rekao kome i koliko vjeruje. To je osnov od koje polazi formiranje vlasti, poručio je Komšić.

Predsjednik DF-a je istaknuo da prethodni sporazum sa SDA i HDZ-om "nije ispoštovan i da je mrtav".

- To vidite na primjeru USK i BPK. Tko, šta i kako radi u ovoj zemlji, da bi se utvrdilo odakle polazimo i kako će završiti, mora se utvrditi na ozbiljnom sastanku svih onih koji misle da trebaju formirati vlast, a ne ovako. Četiri mjeseca čekamo da se formira vlast. Mogla se formirati ranije, prije dva i pol mjeseca, rekao je Komšić.

Avaz