Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić je danas na press-konferenciji ocijenio da je politička situacija u zemlji najlošija od završetka rata 1995. godine.

''Protagonisti političkog kaosa ponašaju se kao da ništa ne vide i što je najopasnije i dalje generiraju opcije podjele i disolucije BiH. Posljednje aktivnosti lidera SDA i HDZ-a vode u pravcu stvaranja trećeg entiteta što u konačnici vodi raspadu zemlje'', ustvrdio je Komšić.

Dodao je da se razgovori uglavnom vode tajno i iza zatvorenih vrata, te „plasiraju određene informacije i puštaju probni baloni putem jednog broja odabranih medija“.

On je istaknuo da je „sudbina BiH trenutno u rukama SDA i SBB-a, stranaka koje se deklariraju kao bošnjačke, imajući u vidu da se nalaze u vlasti i da su međusobno, a i sa HDZ-om BiH koalicijski partneri“.

''Volio bih da griješim u procjeni, ali vas podsjećam da je DF izašao iz vlasti, odnosno koalicije jer nije prihvatio da se krše zakoni i bezočno pljačka ova zemlja. Tražili smo naizgled jednostavnu stvar, da se poštuju ustavi i zakoni ove zemlje'', podsjetio je Komšić.

Naveo je da se već duže vrijeme ne poštuju sudske presude ili sudske odluke, a posebno je ukazao na nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

''Za sutra imamo najavljeno javno ponižavanje, ismijavanje Odluke Ustavnog suda BiH koje će demonstrirati političari iz RS-a'', kazao je predsjednik DF-a. Naglasio je da će svo svoje znanje, osobni i politički kredibilitet upotrijebiti za borbu za cjelovitu, građansku, multietničku BiH u međunarodno priznatim granicama.

Upitan da prokomentira spajanje Opće bolnice „Dr. Abdulah Nakaš“ i Kliničkog centra u Sarajevu, odgovorio je da ne zna da je ta odluka formalno-pravno donesena, te dodao da za takvu vrstu odluke treba da se pitaju osnivači.

''Po meni, velika je šteta, pa i jedna vrsta povijesne nepravde koja se čini ovom gradu i građanima ovog grada ukinuti bolnicu „Abdulah Nakaš“. Oni koji su imali priliku da budu u ratu u Sarajevu i oni koji su, na žalost, imali priliku da koriste usluge te ustanove, znaju što je ta bolnica značila'', naveo je Komšić.

Dodao je da je i ta zgrada pravljena namjenski za bolnicu, „sve u njoj je urađeno tako da je to bolnička ustanova“.