"Ne vjerujem da će puknuti koalicija. Kada ste u vlasti, sa SDA je nemoguće raditi. Logika SDA je ta ne da traži partnera, nego suštinski traži suučesnika koji će ispasti kriv za sve ono što su oni radili.

Tko uđe sa njima u bilo kakvu vrstu koaliranja, SDA ga proguta. Pogledajte povijest odnosa sa SDA, svakome se to dogodilo. Stranka za BiH je to doživjela, SDP koji je bio jači od SDA je platio tu cijenu, DF je platio tu cijenu i sada se to događa Radončiću", smatra Komšić.

Još je dodao da je DF uopće ušla u vlast iz jednostavnih razloga, piše N1.

"Jedan od glavnih razloga zašto smo uopće ulazili u vlast jeste bilo da se spriječi da Dodik uđe u vlast i da se pokrenu pitanja o pristupanju NATO-u. Mi nismo htjeli biti suučesnici beskrajnog popuštanja Izetbegovića Čoviću koji daje sve što Čović traži", poručio je.

Lider DF-a Željko Komšić istaknuo je i kako je, kada je u pitanju 2017. godina, čovjek dužan biti optimist, ali ne očekuje da će ova godina biti bolja od prethodne.

''Sve se ubrzava, politički konflikti dobivaju na intenzitetu. Otvaraju se neke teme, koje su prije bile sklonjenje. Npr. pitanje referenduma koje nije bilo predizborna taktika, nego testiranje pred nove referendume. U FBiH je taj tihi konflikt SDA i HDZ-a, to je nekad bilo sklonjeno i ublažavano, ali kako vrijeme prolazi sve to više izlazi na vidjelo", kazao je Željko Komšić.

Komšić smatra da građani BiH žive u jednom povijesno teškom trenutku za ovu zemlju.

"Mi živimo jedan težak povijesni trenutak za BiH, a to je da se svi ratni ciljevi koji nisu ostvareni, realiziraju političkim putem. Kako slabi uloga međunarodne zajednice, kako se mijenjaju strateške okolnosti, to sve izbija na vidjelo", kaže lider DF-a.

O obilježavanju Dana RS-a, Komšić je kazao da mu nije drago što Tomislav Nikolić dolazi na svečanost obilježavanja.

"Nije mi drago što Nikolić dolazi u RS, jer na taj način podržava sve što Dodik radi. Mudrije bi bilo da ne dođe, čak i za Nikolića sa takvom političkom prošlošću. Dan RS je neustavan i sad se to može tumačiti na mnogo načina i otvoriti mnogo pitanja. Da li time podržava vlasti RS-a u svemu što je neustavno? Volio bih da Nikolić posluša Izetbegovića, jer ne dobija puno dolazeći Dodiku na noge u Banja Luku, a odnosi Sarajeva sa Beogradom se mogu pogoršati", zaključuje Komšić.