Neka Čoviću daju (SDA, op. aut), svih osam pozicija u Vladi Federacije, mi ne moramo ni biti u toj Vladi. Ako hoće možemo i glasati za tu vladu. Hoćete li to. Nije problem. Može i to, izjavio je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, komentirajući izjavu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da ova stranka, odnosno koalicija HNS-a ne odustaje od zahtijeva za šest pozicija u Federalnoj vladi, pet hrvatskih i jedne srpske., javlja Hrvatski Medijski Servis.

Upitan hoće li HDZ-u prepustiti tu šestu pozticiju, Komšić je gostujući u večerašnjem Centralnom Dnevniku Face televizije, uredniku Senadu Hadžifejzoviću odgovorio protupitanjem: Kako, hajde recite mi vi kako, upitao je Komšić.

On je izrazio sumnju da je u nedjelju navečer, za kada su najavljeni pregovori lidera HDZ BiH, SDA i DF moguće postići dogovor o Vladi Federacije.- Ne znam, vidjet ćemo, ne vjerujem, ali čuda su moguća, kazao je Komšić.

Potvrdio je da je dogovoreno da se po okončanju pregovora o Vijeću ministara koji će početi u 16 sati, otvore pregovori o raspodijeli resora u Vladi F BiH.

Za razliku od Federalne vlade, gdje DF ne želi prepustiti jednu srpsku poziciju HDZ BiH, ova stranka po Komšićevim riječima spremna je na ustupke kako bi se u nedjelju postigao dogovor o Vijeću ministara.

-Zar je jedna ili dvije funkcije vrijedna toga da država konačno dobije vlast, upitao se Komšić:

Ponovio je kako njegova stranka neće smjenjivati do isteka mandata, ali niti postavljati direktore u agencijama i javnim poduzećima koja su nadležnosti resora kojeg preuzeme, već će na ta mjesta biti imenovani ljudi koji pobjede na javnim natječajima.

– Bitno je da zna raditi posao, da hoće raditi i da je pošten, i može me ne voliti koliko hoće, nek radi. Ako će te i s pozicije političkog pragmatizma takav pristup vam i politički može donijeti koristi, kazao je Komšić. / HMS/