Željko Komšić položio je u srijedu cvijeće ispred Vječne vatre povodom Dana Grada Sarajeva, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.

Gabriel Escobar, posebni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan u utorak je rekao kako se “o građanskom konceptu za Bosnu i Hercegovinu može se razgovarati tek nakon što ona postane članica Europske unije, a do tada je okvir Daytonski mirovni sporazum”.

I on sam zna da s ovakvim ustavnim uređenjem i ovakvom diskriminacijom koja je ugrađena u Ustav prema građanima vlastite zemlje, mi ne možemo u EU.

Druga stvar, ako je točno što kaže Escobar da mi nećemo ući u EU s nekim drugim ustavnim uređenjem, da ćemo ući s ovakvim ustavnim uređenjem, ja ga molim da na neki način zamoli i pritisne EU da nas odmah prime u EU s punopravnim članstvom, rekao je Komšić, zaključujući da se jedino te dvije stvari mogu shvatiti iz njegove izjave.

Na posljednje pitanje novinara, Komšić je odgovorio:

Sve ono dole što se skupilo, sve su to najbliži saveznici Rusije i ruske politike i Putina na kraju krajeva u ovoj regiji. I u Bosni i Hercegovini i u regiji, ne samo Zapadnog Balkana jer Mađarska ne spada u taj pojam. Klasičan proruski skup u Mostaru.