Na portalu najutjecajnijeg slovenskog političkog tjednika Reporter u srijedu je osvanuo članak o aferi koja posljednje dane potresa slovenski politički prostor, plasirana od strane Avde Avdića i Željka Komšića, a koju su u slovenskom javnom prostoru ne provjeravajući činjenice i prateći bošnjački narativ, za potrebe napada na vladajuću koaliciju i premiera Janeza Janšu, objeručke prihvatili pojedini mediji bliski oporbi, kao i neki političari tih oporbenih stranaka.

Članak kojeg potpisuje novinar Nenad Glücks objektivno pak opisuje poziciju i značenje Komšića kao političara ali i njegovo značenje u kontekstu obespravljivanja i gaženja političke volje jednog konstitutivnog naroda, prenosi Poskok.info.

Tako Glücks primjerice spominje da je Komšić tri puta izabran na poziciju hrvatskog člana predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka i zanemarivim brojem glasova hrvatskog biračkog tijela.

Oslikava i činjenicu kako je sam Komšić odbojan i prezren među hrvatskim narodom u BiH, spominjući odluku većinskih hrvatskih općina koje su Komšića proglasile personom non grata.

Navodno sporne izjave Pahora, kao i konstrukt o Janšinom planu podjele BiH, novinar Reportera povezuje s unutarpolitičkim potrebama Bošnjaka za skretanje pažnje s aktualnih afera koje potresaju političko Sarajevo (respiratori!), što kao činjenicu navode svi dobro upućeni analitičari i novinari koji prate dnevnopolitička zbivanja u BiH.

Glück također dobro primjećuje vanjskopolitičku dimenziju afere, navodeći da se konstruiranim optužbama na račun Slovenije pokušava degradirati njenu poziciju, nakon što se Slovenija potpisala pod non-paper Republike Hrvatske u vezi napretka BiH ka euro-atlantskim organizacijama, u kojem je, kako navode, za Komšića sporno pozivanje na izmjenu izbornog zakona.

Zanimljiva je činjenica da je novinar Glück, uz nastupe analitičara Darka Mršića u tv emisiji Faktor, prvi koji Komšića opisuje mimo sarajevskih narativa.

Spominje primjerice, da „bošnjačka strana u Predsjedništvu ima de facto dva predstavnika, srpska jednoga, dok hrvatska ni jednoga“, opisujući tu situaciju kao „način izigravanja koji pokazuje da Bošnjaci sami pripomažu destabilizaciji BiH, koji kao većinski narod usiljavaju svoj način demokracije“.