Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić izjavili su kako neće podržati glasati za mandatara Vijeća ministara niti podržati imenovanje Zorana Tegeltije, ''niti bilo koga drugog bez usvajanja i slanja Godišnjeg nacionalnog programa za NATO (ANP)'', piše Klix.

Naime, na prijedlog Milorada Dodika bit će održana sjednica Predsjedništva BiH u utorak, 27. kolovoza u 13 sati, gdje će razgovarati o imenovanju mandatara za Vijeće ministara.

"Moj stav ostaje nepromijenjen. Bez poštivanja svih zakona i preuzetih međunarodnih obaveza BiH, što uključuje i slanje ANP-a, nijedan kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH neće dobiti moju podršku. Dakle, ako nema slanja ANP-a, nema ni mandatara", kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

"Postupat ću po zakonu, poštujući ranije usvojene odluke Predsjedništva BiH, a koje se u ovom konkretnom slučaju tiču NATO integracija. Prema tome, sjednica će biti kad se ispune zakonski uvjeti za to. Ponavljam, onakvim stavom, Dodik žrtvuje Tegeltiju", rekao je Komšić.

Radi se o sjednici koja je prvobitno trebala biti 20. kolovoza, ali je izglasano da se tada otkaže. Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ranije su jasno poručili da neće podržati imenovanje Tegeltije bez usvajanja ANP-a.

Ipak, Dodik ponovo traži sjednicu nakon što su CIK, SIPA i OSA izvršili provjere Zorana Tegeltije i utvrdili da zakonski ispunjava uvjete za imenovanje, odnosno da ne postoje zakonske prepreke.