”Probosanske stranke i stranke građanske ljevice moraju konačno definirati za kakvu građansku državu se zalažu. Evidentno je da Bosna i Hercegovina u procesu pridruživanja Europskoj uniji mora odbaciti premašeni koncept konstitutivnosti naroda i snažnije se angažirati na uspostavi građanskog i demokratskog principa jedan čovjek jedan glas”, kazao je danas predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.
 
Kako je u navedeno u priopćenju za javnost DF-a, Komšić smatra da presude Europskog suda za ljudska prava nedvosmisleno govore da one uopće ”ne mogu biti implementirane a da se prethodno ne odbaci diskriminirajući koncept takozvane konstitutivnosti naroda, na kojeg se, što eksplicitno piše u presudama Europskog suda za ljudska prava, moralo pristati uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja”. ”Ako želimo biti moderno europsko društvo, mi moramo odbaciti princip etničkog predstavljanja te shodno integracijama u europski pravno-politički okvir, raditi na izgradnji građanske države i građanskog pravnog poretka”, rekao je čelnik DF-a, prenosi Bljesak.info.

”Konstitutivnost naroda bi imala i danas smisla kada bi i danas vrijedila formula ZAVNOBIH-a da Bosna i Hercegovina nije ni bošnjačka ni srpska ni hrvatska, nego i bošnjačka i srpska i hrvatska. Svima je jasno da je ta formula grubo derogirana i da se nastoje formirati etničke izborne jedinice što je u suprotnosti s europskim građanskim društvom i civilizacijskim vrijednostima, smatra Komšić.
 
”Nažalost, dobar dio građanskog političkog spektra još uvijek robuje onim konceptima koji su propali s padom Berlinskog zida i zazire od zalaganja za građansku državu, u svojoj suštini. Građanske opcije, u nedostatku šire političke vizije nikada se u Bruxellesu nisu jasno založile za građansku državu na principu jedan čovjek jedan glas, niti su institucijama Europske unije stavile do znanja da u Bosni i Hercegovini postoje političke snage koje imaju namjeru da grade europsku, građansku, demokratsku i sekularnu državu, upravo onakvu kakve jeste većina članica Europske unije. Zbog svega toga, pristup građanskih stranaka mora biti promijenjen”, rekao je Komšić. Komšić smatra kako odustajanje od građanskog principa jedan čovjek jedan glas i tavorenje u prevladanim i obesmišljenom konceptu konstitutivnosti znači izdaju referendumskih principa od 1. ožujka.

”Ako su neke nacionalne stranke odustale od građanske Bosne i Hercegovine, što i ne iznenađuje, stranke građanske ljevice nikada od toga ne smiju odustati. Građanska država BiH ne smije biti ime za ono što je prošlo nego ime za ono što dolazi. Neka se svi oni koji se tome protive ne pitaju stoji li iza svega neka skrivena namjera. Nema nikakvih skrivenih namjera. Ultimativni cilj građanske ljevice mora biti europska građanska država i vladavina demokratske većine”, zaključio je Komšić.