Zajednička komisija Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, koju je zbog blaženog Alojzija Stepinca osnovala Sveta Stolica, prema pisanju nekih medija, počinje raditi idući tjedan. Prvi sastanak trebao bi se održati 12. i 13. srpnja u Rimu.

Očekuje se da će proces trajati između jedne i dvije godine.

Katoličku stranu predvodi kardinal Josip Bozanić, požeški biskup Antun Škvorčević, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić te povjesničari Jure Krišto i Mario Jareb, dok će nasuprot njima sjediti i zastupati stavove SPC-a mitropolit zagrebački Porfirije, episkop slavonski Jovan, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej te Darko Tanasković, bivši veleposlanik Srbije u Vatikanu.

Sveta Stolica na čelo povjerenstva postavila je prečasnog o. Bernarda Ardura, predsjednika Papinskog odbora za povijesne znanosti.

Već nekoliko puta apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Errico naglasio je da komisija neće propitkivati Stepinčevu svetost, da za papu Franju tu nema dvojbi i kako je dekret o Stepinčevoj svetosti mogao odmah potpisati.

“Ako danas potpišem taj dekret, rekao mi je, postoji opasnost jedne nove napetosti između dviju Crkava, Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve općenito, a napose Božje crkve koja je u Hrvatskoj. To moramo izbjeći, budući da smo sigurni u posao koji smo obavili. Ne smijemo se bojati pokazati posao koji smo napravili”, rekao je nedavno nuncij D’Errico. (narod.hr)