Ima tome već nekoliko godina, neposredno nakon zadnjih izbora, kako je Ilija Cvitanović, čelnik HDZ-a 1990, odlučio o zajedničkoj suradnji s HDZ-om BiH. Dogodilo se to nakon što je Željko Komšić po treći put nametnut Hrvatima kao član Predsjedništva BiH.

Cvitanović je prepoznao, shvatio i – na koncu konca – osjetio pogubnost i štetnost bošnjačke majorizatorske politike. Zbog toga se i odlučio na strateški savez sa, sviđalo se to nekima ili ne, najjačom hrvatskom strankom u BiH – HDZ-om BiH.

Pojedinci su Cvitanoviću zamjerali ovaj čin i od jednog drveta nisu vidjeli cijelu šumu. Ogovaralo se Cvitanovića kako on, eto, uništava devedesetku, prepuštajući je HDZ-u BiH, a nisu vidjeli da se – zalaže za principe i nacionalnu borbu.

Skupa politička borba

Skupa je bila ta borba, ali Cvitanović nije odustao. Na lokalnim izborima u Mostaru, koji su bili svojevrsno stranačko vaganje, Cvitanović i HDZ 1990 nisu uspjeli postati parlamentarni u Gradskom vijeću grada Mostara, ipak, nekoliko mjeseci ranije, ostvareni su neki solidni rezultati u drugim hrvatskim mjestima u BiH, a za dlaku su općinu Odžak koja je, u konačnici, umjesto Dragi Zečeviću, ipak pripala HDZ-u BiH i Nadi Ćulap.

Doslovno, od promjene političkog smjera i prihvaćanja nacionalno svjesne političke pozicije, Cvitanović je iz dijela HDZ-a 1990 trpio konstante napade, uvrede, opaske i ojađene komentare.

Brzo se Cvitanović prometnuo u kvalitetnog političara, čovjeka koji daje izjave s glavom i repom i nekoga tko se ne nastoji prilagoditi narativu bošnjačke politike, a što, nažalost, nije uvijek bio slučaj.

Cvitanovićeva politika možda nije prepoznata u gradu Mostaru gdje devedesetka nije prešla prag – ali jest u središnoj Bosni – gdje je ova stranka dodatno ojačana novim i mladim snagama.

Cijelo vrijeme jako blizu crvene linije bio je glavni odbor te stranke – HDZ 1990 u općini Prozor Rama. Ova općina, koja je jedna od najbogatijih hrvatskih općina u BiH, zahvaljujući Elektroprivredi HZ HB, i ima proračun veći od 20 milijuna maraka, na svom čelu dugi niz godina ima Jozu Ivančevića. Ivančeviću i ekipi oko njega nikada nije sjela promjena Cvitanovićevog smjera i stalno su njegove izjave tumačili kao čin približavanja HDZ-u BiH.

U tomu se išlo tako daleko da se Cvitanovića napadalo naručenim tekstovima iz Zagreba, a koji su objavljivani u najnotornijem bošnjačkom tisku, a potom se posredstvom lokalnih portala, sklonih Ivančeviću, prodavali Ramcima kao pokazatelj Cvitanovićeve ideološke ostrašćenosti, a tobožnje Ivančevićeve ispravnosti.

Ovih dana sve skupa je napokon kulminiralo pa je Cvitanović u potpunosti raspustio Općinski odbor HDZ-a 1990 u Rami, a po pisanju lokalnih medija, vijećnici i dužnosnci te stranke potporu su odlučili dati Ivančeviću.

Korisni idioti i duboka država

Taj ogranak HDZ-a 1990, koji je odavno odmetnut od devedesetke i kojemu, očito, ne odgovara nacionalno ispravna Cvitanovićeva pozicija, u daljem političkom radu će nastaviti djelovati samostalno.

Sve zajedno previše miriše na duboku bošnjačku državu i novo raslojavanje Hrvata pred izbore. Nikakve potrebe nema u ovom trenutku raditi ono što radi Ivančević. Ramska devedesetka oduvijek je samostalno donosila odluka, a u trenutku kada se Hrvatima sprema politička egzekucija, kada su gotovo sve sarajevske stranke ustrajne u tomu da se izabere šesti delegat u dom naroda i tako završi hrvatska priča u BiH, razbijati devedesetku na način kako to čini Ivančević, ravno je nacionalnoj izdaji.

Inače, ovo što radi Ivančević sada, način na koji pomaže SDA-ovoj i bošnjačkoj dubokoj državi, američka CIA zove useful idiot (korisni idiot).

I ovdje nije uopće riječ o Cvitanoviću. Ako on ne valja, neka ga mijenjaju, ali nemaju pravo ni taj luksuz, u ovako teškim političkim vremenima, igrati za drugu momčad. A ovim potezima, upravo to čine.

Bild.ba