Postoje razna sredstva protiv komaraca, ali mnoga od njih sadrže kemikalije, a neka se ne preporučuju za upotrebu kod djece. Zato možete napraviti prirodna sredstva protiv komaraca od esencijalnih ulja, ali i posaditi biljke koje štite od dosadnih insekata u ljetnim noćima.

Postoje biljke koje svojim mirisom odbijaju komarce jer luče određene supstance koje im smetaju. Donosimo vam listu od 5 popularnih biljaka koje se lako gaje i sjajne su u odbijanju komaraca. Možete ih posaditi u dvorištu, na terasi u saksiji ili držati na prozorskoj dasci, ali i unijeti u kuću i staviti u vazu. Za nas imaju prijatan miris, ali komarce mogu otjerati daleko od vašeg doma.

Ovo su biljke „čuvari“ protiv komaraca:

1. Lavanda

Uživamo u mirisu lavande, ali leteći insekti kao što su komarci vjerojatno neće podijeliti ovo zadovoljstvo s nama: oni će odmah nestati. Najbolja sorta ove biljke protiv komaraca je lavandin, koji sadrži visoku koncentraciju kamfora, čiji miris odbija insekte.

2. Matičnjak

Njegov naglašeni miris limuna podsjeća na citronelu (ali na mnogo prijatniji način). U stvari, biljke koje sadrže visoke nivoe citronelola odbijaju insekte. Posadite ove mirisne biljke protiv komaraca u dvorištu, a uvečer otkinite nekoliko listova i ubacite ih u vrelu vodu i skuhajte čaj. Veoma je ukusan!

3. Bosiljak

Saksija ispunjena mirisnim bosiljkom će vam zaista pomoći da uživate u prirodi na otvorenom, u miru i tišini bez napada insekata. To je jedna od rijetkih biljaka koja odiše jakim mirisom i kada je ne gnječenje ili ne kidate listove. Samo stavite saksiju na prozor ili na sto u bašti.

4. Mačja trava (japanska mačja trava)

Još jedna biljka protiv komaraca. Komarci ne podnose mačju travu, ali mačke je baš vole, pa ne dozvolite vašem ljubimcu da vam kida i stalno gricka travu. Dobro će doći za kontrolu komaraca.

5. Nana

Ono što je dobro za čaj i za koktel, dobro je i za vašu kožu. Isjeckajte listove mente i ubacite u čašu vode, ovo će pomoći u odbijanju komaraca uvečer, a eterična ulja sadržana u listovima efikasno će umiriti svrab kože nakon ujeda insekata, prenosi Krstarica.