Šta je zapravo Sultan Osvajač dao tom fratru ostat će vječna tajna!

To potvrđuju riječi fra Anđelka Baruna, gvardijana iz Livna, koji je u svojoj propovjedi na svetoj misi na Kaštelima (28.svibnja.2011.) rekao:“Sultan je fra Anđelu ponudio, a fra Anđeo prihvatio, carsku povelju, ahd-namu, u kojoj Sultan fratrima garantira slobodu opstojnosti i propovijedanja evanđelja. Što je u toj ahd-nami točno pisalo, MI TO NE ZNAMO NITI ĆEMO IKADA SAZNATI. Ahd-nama je izgorjela zajedno sa samostanom, najvjerojatnije u požaru 1664. godine. Kroničar bilježi ovako: „Na Veliki četvrtak, u podne, požarom je bio potpuno uništen samostan sv. Duha u Fojnici s bogatim arhivom provincije i sa svim stvarima također o povijesti kraljevstva i ono, što je pogubljeni kralj bio ostavio. (….) napisana je druga ahd-nama koja se naziva Fojnička ahd-nama jer se čuva u fojničkom samostanu. (…) Da u Osmanskom Carstvu nije bilo vjerskih sloboda svjedoči silno mnoštvo mučenika fratara i kršćana u osmanskoj Bosni, o kojima pišu franjevački ljetopisi. Suviše su sladunjave riječi nekih današnjih bošnjačkih intelektualaca koji pokušavaju predstaviti ahd-namu kao idealnu povelju garantiranih vjerskih sloboda još u ono vrijeme i da je Osmansko Carstvo bilo najdemokratskija država na svijetu. Činjenice progona, stradanja, ponižavanja, iscrpljivanja do iznemoglosti i fratara i katolika u osmanskoj Bosni sve to opovrgavaju i nedvosmisleno svjedoče da se ahd-namom fratrima garantirane slobode nisu poštivale. Osmanlije su u BiH potpuno uništili 35 fratarskih samostana i sa zemljom sravnili sve crkve župne stanove osim u Fojnici, Kreševu i Kraljevoj Sutjesci. Ta činjenica govori od bilo kakvih riječi o kakvim se vjerskim slobodama radilo; sve su priče suvišne.“

„Zbog svega gore navedenog, držim da je potrebno u ovom vremenu kad se povijest nastoji krivotvoriti, znanstveno i činjenično pristupiti događaju na Milodražu i Fojničkoj ahd-nami. Samo takvim pristupom možemo pomoći da naša država Bosna i Hercegovina bude domovina svih naroda i građana koji u njoj žive.“ Ovo su riječi fojničkog gvardijana fra Nikice Vujice!

Pametnom dosta! Uostalom, dovoljno je pogledati nazočne i sve će biti jasno, sve džematlije koje i danas prizivaju Osvajača da ponovno okupira ove prostore i par „tulipana iz druge bašče“! Dovoljno je pogledati face one dvojice „kaktusa“ i one „visibabe“ i sve je jasno, jasno je svima osim njima! Ma vidi ih!

Eto kao oni obilježavaju neki „važan dokument, a nitko ne zna što je u njemu pisalo, mašala slavljenici! Ovo je kao kad bi vidio Poljake kako Hitleru u čast skupa sa Švabama priređuju slične ceremonije i pjevaju mu pjesmice! Ono čega se pametan stidi budala se s tim ponosi!!!

Ivan Filipović