Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović će u Bosni i Hercegovini poslati poruku prijateljstva i suradnje među državama, ali se i snažno založiti za očuvanje konstitutivnosti hrvatskog naroda u toj zemlji, kao i poštivanje Daytonskog sporazuma.

Predsjednica će, doznaje se na Pantovčaku, pozvati na što snažnije zalaganje svih aktera u Bosni i Hercegovini za očuvanje stabilnosti i zadržavanje zemlje na europskom putu.

Grabar Kitarović će boraviti u Bosni i Hercegovini od srijede do petka. Pritom će posjetiti Sarajevo te niz mjesta u srednjoj Bosni i bosanskoj Posavini. Bit će to njezin drugi službeni posjet Bosni i Hercegovini.

Tijekom tri dana susrest će se s brojnim visokim dužnosnicima Bosne i Hercegovine, članovima trojnog predsjedništva, predsjednikom Vijeća ministara, čelnicima parlamenta, ali i s vrhbosanskim nadbiskupom Vinkom Puljićem i Majkama Srebrenice.

Posebno zanimljiv bit će susret s Majkama Srebrenice, koje su hrvatskoj predsjednici odaslale pismo te u njemu oštro kritizirale njezinu zabrinutost zbog mogućeg islamskog terorizma, optuživši je za islamofobiju, piše Tportal.hr.

S Pantovčaka tvrde da je nakon što je predsjednica poslala uzvratno pismo sve izglađeno te obje strane jedva čekaju taj sastanak, ali i ističu da je hrvatska predsjednica bila u pravu kad je prva progovarala o problemima ilegalne migracije i opasnosti od islamskog terorizma. Smatraju kako su, što se tiče ilegalne migracije, sada svi u Europi na pozicijama na kojima je Grabar Kitarović bila prije dvije i pol godine.

Ključno pitanje za budućnost Bosne i Hercegovine, doznaje se, predsjednica vidi u donošenju novog izbornog zakona jer nitko ne želi vidjeti situaciju poput one u Mostaru u cijeloj BiH, a u kojem već deset godina nema izbora jer ne postoji interes da se provede odluka Ustavnog suda po kojoj svi glasovi moraju vrijediti isto.

Hrvatska predsjednica željela bi da se postigne dogovor i da svaki od naroda izabire svoje predstavnike. No stvari se na terenu razvijaju u suprotnom smjeru jer je Željko Komšić najavio novu kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Komšić je već u dva navrata obnašao tu dužnost, a stranke s hrvatskim predznakom osporavale su njegovu legitimnost jer je izabran zahvaljujući bošnjačkim glasovima.

Cijela bošnjačka politika u smislu političkog uređenja države ide prema uklanjanju etničkih osigurača ili, kako oni tvrde, građanskoj državi. Iz Ureda hrvatske predsjednice kažu da im je temelj štititi konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH na temeljima Daytonskog sporazuma, a ona se ogleda u izboru članova Predsjedništva i zaštiti vitalnih interesa. Smatraju pritom da je praktički unitarna država nemoguća u BiH.

Vjeruju da još ima vremena za dogovor o promjeni izbornog zakona za izbore koji su predviđeni za jesen, a naglašavaju da u BiH još postoje institucije koje tu zemlju čine svojevrsnim poluprotektoratom međunarodne zajednice, poput visokog predstavnika za BiH, dužnosti koju trenutno obnaša Valentin Inzko, a i dalje zasjeda Vijeće za očuvanje mira, te oni odluku mogu nametnuti, kao što su to radili u nekim drugim prilikama.

Za prosvjed protiv predsjednice, koji je najavljen za dan njezina posjeta BiH, poručuju da je demokratsko pravo građana, ali i da se radi tek o manjoj i marginalnoj skupini.

(www.jabuka.tv)