Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u četvrtak zadovoljstvo što boravi u Vukovaru, u kojemu je otvorila svoj privremeni ured, kao i time što će taj grad heroj, kako je rekla, u narednih nekoliko dana na simboličan način biti glavni grad Republike Hrvatske.

"Mislim da je to priznanje svemu onome što je Vukovar značio, ali i što bi trebao značiti za Hrvatsku, pa se samim tim više moramo usredotočiti na život u gradu kakav je danas i unaprijediti ga kako bi Vukovar, koji je grad heroj, u budućnosti postao grad uzor razvitka i ostanka ljudi na ovim prostorima", izjavila je novinarima Kolinda Grabar-Kitarović, nakon što je obišla Muzej vučedolske kulture i Vodotoranj.

Potvrdila je da je prihvatila pokroviteljstvo nad obnovom vukovarskog Vodotrnja, kao simbola otpora, borbe i hrvatskog zajedništva, zbog čega ga treba i očuvati.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je bio u pratnji predsjednice, rekao je kako su gradske vlasti zamislile da se u toranj što manje dira u arhitektonskom smislu. Uz toranj, koji je jedan od najprepoznatljivih simbola grada Vukovara, izgradilo bi se panoramsko dizalo, a na vrhu vodotornja bi bio vidikovac.

Namjera je jasna, da se objekt otvori posjetiteljima, kazao je Penava i dodao kako će se cijeli projekt, koji bi koštao 16,7 milijuna kuna bez PDV-a, financirati donacijama, marketinškim akcijama, ali i prikupljanjem dragovoljnih priloga od svih hrvatskih građana.

Vukovarski Vodotoranj ustupljen je prije tri godine na upravljanje Javnoj ustanovi Memorijalnom centru Domovinskog rata, ali je prije godinu dana odlukom gradskih vlasti Vukovara vraćen u nadležnost Grada Vukovara. Ta je odluka tada pravdana nezadovoljstvom planovima koje je Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata imala s tim objektom.