Svečanim mimohodom i polaganjem vijenaca na spomen-obilježju poginulim braniteljima, u Jajcu je počelo obilježavanje 20. obljetnice oslobođanja tog grada u vojno redarstvenoj operaciji "Maestral".

Vijence su, među ostalim, položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović te predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Počast poginulim braniteljima odali su i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, politički dužnosnici BiH i Hrvatske, kao i ratni zapovjednici vojno-redarstvene operacije "Maestral".

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović se zahvalila svima, kako iz Hrvatske tako i iz Bosne i Hercegovine, koji su sudjelovali u združenoj operaciji.
 
U svom obraćanju, Predsjednica je naglasila kako danas slavimo pobjedu samostalnosti i suverenosti BiH te pobjedu opstojnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima. Danas se prisjećamo i svih nevinih žrtava stradalih u ratnoj agresiji diljem BiH, bez obzira na nacionalnost, te egzodusa brojnih prognanika i izbjeglica, dodala je.

Događanja iz prošlosti trebaju biti pouka i poruka, trebaju biti prezentirana kroz istinu i činjenice te lišena svake dnevne politike. "A činjenice govore kako se u Hrvatskoj i BiH vodio krvavi rat koji je uzrokovala Miloševićeva velikosrpska politika. Činjenice govore kako je u Srebrenici počinjen najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata u Europi. I činjenice govore kako su vojne operacije u Hrvatskoj i BiH u ljeto 1995. godine spriječile još veće zločine na ovim prostorima te stvorile preduvjete za završetak rata i postizanje toliko željenog mira. Kako u Hrvatskoj, tako i u BiH", kazala je Predsjednica.

U nastavku svog obraćanja, Predsjednica je kazala kako je današnja BiH suočena s mnogim problemima, od političkih do gospodarskih, a put rješavanja tih problema svakako je i put prema euroatlantskim integracijama."Na tom putu Republika Hrvatska će uvijek biti, ne samo dobar susjed i iskren prijatelj BiH, već i najveći zagovornik potrebe za njezinim punim uključivanjem u euroatlantske integracije", kazala je.

Samo čvrsto zajedništvo hrvatskog naroda osiguralo njegovu opstojnost na ovim prostorima, istaknula je Predsjednica te dodala kako je danas ponovno potrebno to zajedništvo. No, osim njega, u BiH nam treba i duh europskog zajedništva, tolerancije i jednakopravnosti svih naroda, kako bi se postigao prosperitet.

Na kraju svog obraćanja, Predsjednica je naglasila kako će se o hrvatskom narodu u BiH, koji mora biti jednakopravan, i dalje posebno brinuti, a u svojim međunarodnim aktivnostima nastaviti zalagati da EU ne zaboravi na nužnost pune integracije BiH, a na dobrobit svih triju konstitutivnih naroda.

U Jajcu je danas održana misa zadušnica za poginule branitelje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a planirano je i održavanje svečane akademija u Domu kulture Jajce, te prijem za građane i zvanice na trgu ispred Doma kulture Jajce.

Kolinda Grabar-Kitarović prethodnih dana boravila je u posjeti BiH u sklopu koje je posjetila Sarajevo, Mostar, Vitez i Banja Luku.