Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u petak je izjavila da Hrvatska što prije treba donijeti odluku o kupnji borbenih zrakoplova, a o toj je temi, potvrdila je, u četvrtak razgovarala s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem čiju Vladu, kako je rekla, ne kritizira već ukazuje na probleme za koje drži da se na njih treba fokusirati. 

"Moj je stav da tu odluku treba donijeti što je moguće prije, jednostavno zato što kasnimo s tom odlukom. Ne kasni ova Vlada, nažalost prethodne dvije vlade nisu imale snage i hrabrosti donijeti odluku", kazala je Grabar-Kitarović o nabavi borbenih zrakoplova u emisiji HRT-a "S Predsjednicom izvan protokola".

Riječ je o poslu stoljeća, kaže i dodaje da treba odabrati onu ponudu koja neće ostaviti nikakvih dvojbi u transparentnost cijelog postupka.

"Da nema nikakvih dvojbi o nekoj potencijalnoj korupciji i onu ponudu koja je apsolutno najbolja za Hrvatsku u svim elementima, uključujući strateško ulaganje", kazala je.

Uz samu cijenu ističe da se mora gledati i dugoročno, strateško partnerstvo s državom s kojom se ulazi u takav ugovor, a treba se gledati, dodaje, i da taj paket uključuje obuku, streljivo i drugo.  Naglasila je da ona osobno niti njezin Ured ne sudjeluju u izboru zrakoplova, već da će odluku o tome donijeti stručno povjerenstvo, javila je Hina.