Posjet srbijanskog predsjednika Vučića obilježio je mjesec na odlasku, a upravo taj događaj bio je povod brojnim polemikama je li je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović povukla dobar potez kada je prvog čovjeka naše susjedne zemlje pozvala u posjet. Ako je suditi po redovitom istraživanju Crobarometra Dnevnika Nove TV, onda jest. Predsjednica u posljednja dvije godine nikada nije imala bolji rejting.

Predsjednica Republike trenutačno ima najveću potporu za svoj rad u posljednje dvije godine. Rad joj podupire 56,6 posto, a ne podupire 36,6 posto birača, dok njih 6,7 posto ne zna.

Usprkos političkim strelicama koje često upućuje prema Vladi, njezin rad podupire 88 posto HDZ-ovih birača i većina, točnije 56 posto birača MOSTA te 40 posto birača Živog zida i na kraju, 37 posto birača SDP-a.

Koliko su popularni ili nepopularni vodeći političari

Predsjednica nakon sto je povećala potporu birača za svoj rad, tako je i kod birača povećala pozitivan dojam. U veljači o njoj pozitivan dojam ima 65 posto, a negativan njih 30 posto. I to je njezin najbolji rezultat u godinu dana.

Kod premijera Plenkovića nema bitnih promjena. I dalje više ispitanika o njemu ima negativan dojam, točnije njih 49, a pozitivan 44 posto građana.

Kod ostalih političara, čelnika oporbe, najbolje kod birača stoji Ivan Vilibor Sinčić o kojemu trenutačno pozitivan dojam ima 56 posto ispitanika, a negativan njih 34 posto. I on već iz mjeseca u mjesec prikuplja sve više birača koji o njemu imaju pozitivan dojam i tako već šesti mjesec zaredom.

Božo Petrov trenutačno može računati na 48 posto birača koji o njemu imaju pozitivan dojam te 42 posto njih koji o njemu misle negativno.

I na kraju, lider oporbe Davor Bernardić ima potporu kod samo 32 posto ispitanika, a o njemu negativan dojam ima 51 posto ispitanika.

Tko su najpopularniji političari

Kod HDZ-a trenutačno je najpopularnija Kolinda Grabar-Kitarović s potporom od 93 posto ispitanika, a odmah iz nje je Andrej Plenković s potporom od 91 posto, na trećem je mjestu među HDZ-ovcima Milan Bandić o kojemu pozitivan dojam ima 68 posto ispitanika.

SDP-ovim biračima najpopularnija je Anka Mrak Taritaš s potporom od 76 posto. Predsjednik stranke Davor Bernardić na drugom je mjestu s potporom od 70 posto, a na trećem je mjestu Ivan Vilibor Sinčić s potporom od 69 posto.

Kod Živog zida najpopularniji je predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić s potporom od 90 posto, drugi je među članovima te stranke Božo Petrov s potporom od 59 posto, na trećem je mjestu Kolinda Grabar Kitarović koja uživa potporu 51 posto birača Živog zida.

I na kraju, među MOST-ovim biračima najpopularniji je predsjednik njihove stranke s potporom od 87 posto, odmah iza njega je Predsjednica s potporom od 78 posto birača MOSTA i na trećem je mjestu Ivan Vilibor Sinčić koji uživa povjerenje 60 posto birača MOSTA.

Sve tri institucije u veljači su povećale svoje ocjene kod birača, odnosno vratile povjerenje. Tako institucija Ureda Predsjednice dobiva ocjenu 3,17 ili „trojka“. Vlada ima ocjenu 2,47 ili „dvojku“ i to joj je najbolja ocjena u 11 mjeseci. I na kraju Hrvatski sabor koji je također popravio ocjenu, sada su na 2,03, što mu je najbolja ocjena u posljednjih 10 mjeseci.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 973 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

(www.jabuka.tv)