Cijene zaštitnih maski i rukavica od početka izbijanja pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini uvećane su nekoliko puta.

''Prije sam plaćao 100 komada rukavica 11 konvertibilnih marka. Prije nekoliko dana kada sam kupovao pogledam, a te iste rukavice, one plave, sada su 23 KM. One koje imaju puder unutra, one su tri marke jeftinije. Ne znam tko nas dere, ali dabogda bili bolji i zdraviji, a mi što prije crkli'', kaže Milan, umirovljenik iz Banja Luke.

Vesna Pavlović, farmaceutkinja, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da su prije pojave virusa korona cijene zaštitnih kirurških maski i rukavica bile niže nego trenutno.

''Prije izbijanja pandemije, početkom ožujka ove godine, cijene maske po komadu su bile 26 feninga, a rukavica 22 feninga po paru. Od početka pandemije cijene su vrlo varijabilne i različite od apoteke do apoteke, od dobavljača do dobavljača'', kaže Pavlović.

Trenutne cijene maski su, navodi, od 99 feninga pa do 5 maraka, zavisno od apoteke, odnosno dobavljača i vrste maske.

''Što se tiče rukavica trenutno ih je teško nabaviti u apotekama i više ih ima u tržnim centrima'', kaže Pavlović.

Problema s nabavkom zaštitnih maski imaju i zdravstveni radnici, rekao je direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović.

''Trenutno imamo dovoljno medicinske zaštitne opreme, međutim kronično imamo problema sa zaštitnim rukavicama. Njih trenutno nema ni na tržištu, poprilično je teško dobiti, a veoma se brzo, i u velikim količinama troše. Rješavamo ovo skoro pa na dnevnoj osnovi. Snalazimo se kako znamo i umijemo'', kazao je Jusufović.

I u sarajevskoj privatnoj apoteci kažu da su Kirurške maske i rukavice poskupjele u odnosu na period prije pandemije korona virusa.

''Prije pandemije maske su bile 20 ili 30 feninga, a sad su došle do 80 feninga ili marku, marku i deset'', rekla je vlasnica apoteke.

Kako je objasnila ranije su na tržištu bile maske proizvedene u Kini, a sada se prodaju mnogo kvalitetnije maske, proizvedene u Bosni i Hercegovini ili uvezene iz Srbije.

Ona napominje da su proizvođači formirali cijene, te da su najskuplje maske bile jednu marku i trideset feninga.

Kiruške rukavice su odmah poskupjele, jer su uvozne. Međutim, napominje vlasnica privatne apoteke, sada i nije velika potražnja za rukavicama.

''Jedan komad je ranije koštao deset feninga, a sada petnaest'', objašnjava ona.